Američki investitori bacili oko na Varaždin: Ovdje imate super klimu za privlačenje investicija

Foto: FAH

AMERIČKI veleposlanik Kenneth Merten posjetio je u srijedu Varaždin, a nakon razgovora sa čelnicima lokalne vlasti izjavio je kako se čini da su u Varaždinu i Varaždinskoj županiji dobri uvjeti za privlačenje stranih investicija, dodavši da se nada većem broju američkih investitora u Hrvatskoj u idućim mjesecima i godinama.

O mogućnostima gospodarske suradnje američki veleposlanik je u varaždinskoj Gradskoj vijećnici razgovarao s gradonačelnikom Goranom Habušom i županom Predragom Štromarom.

Veleposlanika Mertena zanimalo je zašto su u toj županiji povoljni uvjeti za investiranje.

Dozvole se dobivaju brzo

"Jedan od glavnih ciljeva koje kao veleposlanik imam ovdje je voditi računa o američkim investicijama i naći načine da se povećaju američke investicije i gospodarska razmjena s Hrvatskom. Jedan od razloga zašto sam htio doći u Varaždin i Varaždinsku županiju je taj što se čini da ovdje imate jako dobru klimu za privlačenje stranih investicija. Saznao sam da se dozvole brzo dobivaju, a znam da je to vrlo važno investitorima koji mi dolaze u veleposlanstvo", rekao je nakon sastanka veleposlanik Merten.

Istaknuo je kako se razgovaralo i o razini transparentnosti lokalne uprave te njezine administrativne učinkovitosti, što je također važno investitorima.

Merten: Nadam se porastu američkih investicija

"Nadam se da ćemo ubuduće, u idućim mjesecima i godinama vidjeti više američkih investitora, ne samo u ovom dijelu Hrvatske već i u cijeloj državi", dodao je Merten.

Varaždinski gradonačelnik Habuš zadovoljan je što američki veleposlanik grad i županiju smatra 'investment friendly' (prijateljskima za investicije) područjem.


"Veleposlanika Mertena upoznali smo s prednostima i razlozima zašto su Varaždin i Varaždinska županija dobri u privlačenju investicija. On nam je potvrdio da ima interesa američkih ulagača za Hrvatsku. Dobar dio njih je okrenut prema obali ili prema Zagrebu, ali mi smo ih pozvali da dođu u Varaždinu, gdje se stvari rješavaju puno brže, gdje nema onih prepreka od administrativnih na dalje. Vjerujem da je pred nama novo poglavlje u suradnji Varaždina i Varaždinske županije s Veleposlanstvom SAD-a i američkim investitorima", naglasio je Habuš.

Na raspolaganju nekoliko poslovnih zona

Župan Štromar također je rekao kako su s veleposlanikom razgovarali uglavnom o investicijama, naglasivši da investitori na raspolaganju imaju poslovne zone u Cestici, Ivancu, Lepoglavi, Jalžabetu, Knegincu.

"Kod njega dolaze američki investitori i traže mogućnosti gdje bi mogli ulagati. On je znao da je kod nas najbolja atmosfera za ulaganje, ali htio se sam uvjeriti i postavio nam je nekoliko konkretnih pitanja na koje smo mu konkretno odgovorili. Siguran sam da će sljedeće investitore koji će doći kod njega, poslati u Varaždin i Varaždinsku županiju, jer ovdje ćemo odraditi sve što investitorima treba, dobit će sve informacije i vodit ćemo ih od početka projekta do otvaranja same tvornice", rekao je Štromar.

Pročitajte više