Američki pregovarač za TTIP "jako razočaran" zbog europskog stava o GMO

Screenshot: YouTube

AMERIČKI trgovinski predstavnik Michael Froman zadužen za pregovore oko Sporazuma o slobodnoj trgovini između Europe i Sjedinjenih država (TTIP) u srijedu je izrazio razočaranje zbog odluke Europske komisije da zemljama članicama EU dopusti da same odluče hoće li prihvatiti uvoz genetski modificiranih organizama (GMO).

"Mi smo jako razočarani današnjom najavom regulatornog prijedloga za kojeg se čini da je nepomirljiv s međunarodnim obvezama EU. Štoviše, dijeljenje EU na 28 odvojenih tržišta za cirkulaciju pojedinih proizvoda nije u skladu s europskim ciljem produbljenja internog tržišta," rekao je Froman napomenuvši da odluka Komisije ignorira znanstvene dokaze. "U vrijeme kad SAD i EU rade da bi stvorile dodatne prilike za rast i radna mjesta kroz TTIP, predlaganje ovakve vrste trgovinskih restrikcija nije konstruktivno".

Europska komisija je u srijedu najavila da će zemljama članicama EU dozvoliti da same odluče hoće li se priključiti paneuropskom sustavu za odobravanje GMO proizvoda, javlja EurActiv.

Pročitajte više