Američko veleposlanstvo: Gay pride može postati nasilan, budite oprezni i izbjegavajte mjesta okupljanja!

AMERIČKO veleposlanstvo u RH izdalo je sigurnosnu obavijest svojim državljanima u Hrvatskoj povodom održavanja splitskog i zagrebačkog Gay Pridea. Navodi se kako se na splitskoj rivi očekuje nekoliko tisuća sudionika parade i demonstranata. Ističe se kako će policija poduzeti posebne mjere za osiguranje sigurnosti građana. Slično se navodi i za zagrebačku paradu.

Premda će demonstracije biti nadzirane, moguće je da postanu nasilne i nepredvidive, upozorava veleposlanstvo SAD. Svojim državljanima preporučili su da izbjegavaju parade ako je to moguće. Budite na oprezu, obratite pažnju na lokalne medije, očekujte zagušenja prometa u blizini održavanja parada, poručilo je veleposlanstvo SAD-a.

UN: Pokažite toleranciju!

"Ujedinjeni narodi (UN) u Hrvatskoj, kao i bilo gdje u svijetu, zalažu se za jednakost, ljudska prava i toleranciju. To uključuje poštivanje prava manjina svih vrsta, i jednaku zaštitu ispred zakona bez ikakvog oblika diskriminacije. UN u Hrvatskoj poziva sve strane da pokažu toleranciju i poštivanje za pravo svakoga na slobodu mišljenja i izražavanja tijekom Split Pridea koji će se održati 9. lipnja 2012. te tijekom Zagreb Pridea 16. lipnja 2012. UN vjeruje kako nas različitosti sve čine jačima. Ohrabrujemo civilno i uljuđeno ponašanje u skladu s vrijednostima istaknutim u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i hrvatskom zakonu, koji zabranjuje svaki oblik diskriminacije, uključujući i na temelju seksualne orijentacije.", stoji u priopćenju iz Ujedinjenih naroda.

Pročitajte više