Amerika i Kanada kao iz scenarija filma katastrofe Dan poslije sutra

Screenshot: YouTube

AMERIKOM dalje hara val hladnoće koji se sa srednjeg zapada kreće prema istoku i jugu.

Stanje u SAD-u posljednjih dana sliči na scenarij filma katastrofe Dan poslije sutra. Uzrok velikog hladnog vala krije se u vrtlogu polarnog zraka, a posljednjih dana hladnoća je uzela gotovo dvadeset života. Meteorolozi najavljuju da će se zbog udara hladnih vjetrova ponegdje temperatura smanjiti i na pedeset stupnjeva ispod nule, te da se ruše rekordi hladnoće u posljednjih dvadeset i više godina. Pogotovo je teško u Kanadi te na srednjem zapadu Amerike, a i u vjetrovitom gradu Chicagu gdje građani muku muče s vremenom.
 
Zbog poteškoća s vremenom nastava je otkazana u Chicagu ali i još nekoliko gradova. Ovog vikenda otkazane su tisuće letova u cijeloj zemlji, danas ih je otkazano dodatnih 2400, a u New Yorku je jedan zrakoplov sletio s piste. BBC javlja da farmeri u Južnoj Dakoti čine sve kako bi ugrijali svoja krda stoke, dok se su se rekreacijski centri diljem pogođenih područja pretvorili u mjesta za grijanje. Bez struje je ostalo nekoliko tisuća stanovnika na srednjem zapadu, a sve ovo uzrokovalo je i navalu na dućane jer građani u strahu gomilaju sve namirnice kojih se mogu dokopati. U Indiani je je proglašeno izvanredno stanje, zabranjen je promet, a na ceste smiju samo vozila policije i hitne pomoći. 

 
 "Ova kombinacija vremena kojoj svjedočimo sa snijegom i hladnoćom je nešto što nismo vidjeli desetljećima. Hladnoća me stvarno plaši jer smo suočeni s temperaturama koje su smrtonosne", poručio je gradonačelnik Indianapolisa Greg Ballard.
 
Koliko je val hladnoće izokrenuo klimatsku sliku govori i podatak da će temperatura u gradovima umjerene, pa čak i suptropske klime danas biti niže nego na Aljasci. Čak je i u Teksasu te Alabami najavljeno da se živa neće popeti iznad nule.

Pročitajte više