Apel za spas Vjesnika: "Sigurno bolje informiraju građane od prisutnih glasila tajkuna i njihovih pijuna"

SUTRA se obilježava Svjetski dan slobode medija, a tim povodom Hrvatska udruga sindikata oglasila se priopćenjem u kojem upozoravaju na neobjektivnost medija uzrokovanu financijskim i političkim utjecajima.

"Ususret sutrašnjem Svjetskom danu slobode medija, Hrvatska udruga sindikata upozorava na pogubni utjecaj ekonomskih interesa medijskih poduzetnika i njima bliske klijentele na ostvarenje medijskih sloboda te posljedično, na kvalitetu i istinitost proizvoda kojega se servira građanima.

Položaj Republike Hrvatske na ljestvici istraživanja medijskih sloboda daje nam za pravo prozvati nadležne vlasti koje iz svima dobro poznatih razloga odbijaju konkretnije bavljenje problemima manjka transparentnosti vlasništva medija, nepostojanja socijalnog dijaloga i kolektivnih ugovora u medijskim kućama, diskriminirajućeg statusa tzv. slobodnih novinara i gušenja slobode tiska od strane uredništava motiviranih ekonomskim i političkim probitcima vlasnika.

Evidentan je pad kvalitete medijskih sadržaja kako privatnih tako i javnih medija koji pokazuju kako su također podložni utjecajima nositelja ekonomske i političke moći. U takvom ozračju najave članova Vlade da će se obračunati s Vjesnikom, koji je uz sve recentne mane bio i ostao kulturna institucija Hrvatske, zaslužuju oštru reakciju svih onih kojima je stalo do kvalitetnog informiranja građana i očuvanja kulturne tradicije. Stoga apeliramo na Vladu da usprkos teškoj financijskoj situaciji u ovom slučaju nadiđe prizemnu vatrogasnu logiku te da sačuva Vjesnik i njegove radnike od sudbine koja u posljednje vrijeme pogađa sve veći broj poduzeća u zemlji. Pored javnih televizijskih programa i javnih radijskih postaja, javna dnevna tiskovina može doprinijeti kvalitetnom informiranju građana, sigurno puno bolje od prisutnih glasila tajkuna i njihovih pijuna.

Konačno, HUS pruža punu podršku HND-u i Sindikatu novinara u njihovim nastojanjima da zadrže i očuvaju dignitet struke, izbore se za poštivanje svojih prava te unaprijede razinu slobode izražavanja i informiranja građana, čestitajući svim novinarima Svjetski dan slobode medija"
, navodi se u priopćenju HUS-a kojeg potpisuje Ozren Matijašević.

Pročitajte više