Aplikacija na mobitelu spasila engleskog taksista od lažne optužbe za silovanje

Foto: Guliver Image/Getty Images

ZANIMLJIV slučaj dogodio se u engleskom Nottinghamu, prenosi Daily Mail. Astria Berwick (27) optužila je taksista Mohammeda Asifa (34) za seksualno zlostavljanje. Na kraju je sama završila u zatvoru nakon što je Asif pomoću aplikacije na mobitelu dokazao da je nevin. Mobitelom je bilježio sve svoje vožnje jer mu je kamera u automobilu bila pokvarena. 

Berwick je dobila zatvorsku kaznu od 16 mjeseci nakon što je priznala laž. Sudac ju je optužio zbog "nedopustivog ponašanja" jer je "iz nepoznatog razloga" izmislila cijelu priču.

Taksist je sudu rekao da je pokupio Berwick u centru Nottinghama oko 4 sata i 50 minuta ujutro 20. veljače te da mu se činila "pijanom, al ne previše". Dodao je da na samom putu do njene kuće nije bilo ničeg neobičnog. "Otvorila je vrata, zahvalila se dva puta, zatvorila vrata i odšetala." Nakon toga Berwick je nazvala policiju i prijavila seksualno zlostavljanje i napad nožem. Nekoliko sati poslije Asif je uhićen. "Pomislio sam: 'O bože, pa nisam ništa učinio, zašto bi rekla tako nešto?'", potvrđuje Asif da je klonuo duhom u policijskoj postaji.

Ključan trenutak dogodio se netom prije početka vožnje. Dispečer je Asifa upozorio da njegova sljedeća mušterija zvuči pijano, pa je taksist odlučio snimiti mobitelom cijelu vožnju budući da mu kamera u automobilu nije radila.

Iako je snimka bila dovoljna da se obrani na sudu, Asif tvrdi da mu je od incidenta život puno teži: "Promijenila mi je život. Danas sam drugi čovjek, strah me je izaći na ulicu." Tek mjesec dana nakon razrješenja slučaja taksist je ponovno počeo raditi.

"Kada bih je ponovno sreo, iako to uopće ne želim, samo bih je upitao: Zašto?"      

Pročitajte više