Apsurd američkog pravosuđa: Ženi koja se branila od nasilnog supruga 20 godina zatvora, a Zimmerman na slobodi!

Foto: Guliver image/Getty images

MAJKA s Floride, 31-godišnja Marissa Alexander, osuđena je na dvadeset godina zatvora jer je iz pištolja ispucala metak upozorenja kako bi otjerala svog nasilnog supruga. Baš kao u slučaju ubojstva Trayvona Martina, optužena se branila samoobranom, ali, za razliku od Georgea Zimmermana, Alexander je porota proglasila krivom za napad smrtonosnim oružjem.

Alexander je prilikom svjedočenja tvrdila da ju je suprug pokušao napasti te da je zato u zid ispalila metak, kako bi ga otjerala od sebe. Incident se dogodio 2010. godine, a protiv supruga je u to vrijeme zatražila i zabranu pristupa. U njezinom "napadu" nitko nije ozlijeđen, ali ju je porota proglasila krivom 11. svibnja ove godine. Osuđena je na zakonom propisanu minimalnu kaznu zatvora za napad smrtonosnim oružjem u trajanju od 20 godina.

Iako nikada ranije nije imala problema sa zakonom, sudac James Daniel nije dopustio da joj se dosudi kazna manja od minimalne propisane na Floridi, odnosno 20 godina zatvora.

Ubojica na slobodi, majka koja nikoga nije ubila iza rešetaka 20 godina?!

U subotu je porota, pak, Georgea Zimmermana proglasila nevinim za ubojstvo nenaoružanog 17-godišnjeg Trayvona Martina. Nikada u pitanje nije dovedena činjenica da je Zimmerman pištoljem ubio Martina. Zimmermanova obrana tvrdila je da se ubojstvo dogodilo iz samoobrane, odnosno da je Zimmerman bio prisiljen koristiti silu potrebnu da bi spriječio smrt ili nanošenje teških tjelesnih ozljeda.

Državna tužiteljica, koja je radila i na slučaju Alexander i na slučaju Zimmerman, tvrdi da je Alexander namjerno ciljala prema svom suprugu te da je metak mogao ugroziti njega ili druge osobe koje su se nalazile u prostoriji.

S druge strane, isto nije vrijedilo u slučaju Zimmerman - tužiteljica je potpuno zanemarila činjenicu da je Zimmerman Martina upucao nasred ulice u kojoj živi velik broj ljudi te da je ignorirao upute policije koja mu je kazala da ne prilazi "sumnjivom muškarcu". Uz to, za razliku od Alexander, Zimmerman je već imao problema sa zakonom, odnosno 2005. godine je optužen za nasilno opiranje prilikom uhićenja te napad na policajca. Nije imao niti podnesenu zabranu pristupa protiv Martina. Martin je bio nenaoružan.

Stoga se postavlja pitanje - je li pravedno da Alexander provede dva desetljeća u zatvoru zbog zločina u kojem niti jedna osoba nije ozlijeđena, dok je Zimmerman, koji je usmrtio nenaoružanog tinejdžera, na slobodi?

Pročitajte više