Arsen Bauk: Vlada se 2009. godine hvalila uvođenjem dvojezičnosti u Vukovar

Foto: Hina

MINISTAR uprave Arsen Bauk podsjetio je danas na sjednici Vlade kako se HDZ-ova Vlada 2009. pohvalila Vijeću Europe kako je Gradsko vijeće Grada Vukovara donijelo novi Statut kojim je uredilo slobodnu uporabu srpskoga jezika i ćiriličnog pisma u službenoj komunikaciji, javnim poslovima i samoupravnog djelokruga Grada Vukovara.

Kazao je to u sklopu rasprave o petom izvješću Republike Hrvatske o primjeni Europske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima.

Premijer Zoran Milanović upitao ga je misli li da će to čuti "onaj tko bi to trebao“, a potom dodao da se tome nada.

Na temelju analize prikupljenih podataka tijela državne uprave, za razdoblje 2009. do 2011. godine kao i za dio 2012. godine za koje se podnosi izvješće o regionalnim i manjinskim jezicima, Hrvatska je u tom razdoblju učinila daljnji napredak u ostvarivanju programa zaštite i promicanja prava na uporabu regionalnih i manjinskih jezika, rekao je Bauk.

Vlada je danas u Sabor uputila i prijedlog izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata.

Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić objasnio je da se predloženim izmjenama braniteljsko pravo na opskrbninu u skladu s novim sustavom socijalne skrbi seli u domenu Ministarstva socijalne politike i mladih i da će se isplaćivati kao zajamčena minimalna naknada pri čemu branitelji neće biti na novčanom gubitku.

Vladinim prijedlogom osnivaju se veteranski centri što je posljednja stavka iz Plana 21 u području skrbi za branitelje koja još nije ostvarena, rekao je Matić.

Vlada prihvatila prijedlog Zakona o potrošačkom kreditiranju

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila konačni prijedlog Zakona o potrošačkom kreditiranju prema kojima će kamata za kredite u švicarcima biti niža. Odobren je i novac za organizaciju referenduma o definiciji braka.


Zamjenik ministra financija Boris Lalovac rekao je da su napokon dobili jasne parametre HNB-a za razdoblje od 13 godina te da će sve kamate na stambene kredite u švicarskim francima iznositi 3,23 posto od 1. siječnja iduće godine dok god je kamata 20 posto niža od trenutka dizanja kredita.

"Ono što je jako bitno reći je da smo dobili pisanu obavijest Hrvatske udruge banaka da odustaje od bilo kakvih tumačenja ustavnosti, retroaktivni i tako dalje, što nam je jako bitno da od 1. siječnja ovaj Zakon zaživi u praksi i da se u veljači za siječanj osjete manje rate kredita za građane", pojasnio je zamjenik ministra financija.

Lalovac je rekao da je Vlada na ovaj način pokazala socijalnu osjetljivost jer se pokazalo da se zakonskim regulativama može utjecati na određene tržišne elemente kada se treba pomoći najosjetljivijem dijelu građana. Nadovezao se premijer Zoran Milanović, uz šaptanje prve potpredsjednice Vlade Vesne Pusić.

"Pazite što potpisujete. Budite suzdržani kad preuzimate obveze", izjavio je Milanović.

Izdvojili 48 milijuna kuna za referendum

Hrvatska Vlada danas je odobrila izdvajanje 48 milijuna kuna iz proračunske zalihe za provedbu državnog referenduma o ustavnoj definicija braka.


Referendum će se održati 1. prosinca, na zahtjev građanske inicijative "U ime obitelji" koja je prikupila više od 750 tisuća potpisa potpore za raspisivanje referenduma na kojemu će građani odlučiti hoće li u Ustav ući definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene.

Budući da se radi o aktivnosti za koju Državno izborno povjerenstvo u svom finacijskom planu za ovu godinu nije moglo planirati sredstva, Vlada je danas u tu svrhu odobrila 48 milijuna kuna.

Vlada je odlučila i da s 380 tisuća kuna pomogne Filipinima koje je 8. studenoga pogodio razorni tajfun Haiyan te prouzročio, procjenjuje se, smrt oko deset tisuća ljudi.

Humanitarnu pomoć pružit ćemo i Bugarskoj i to 30 tisuća eura za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica kojih je u Bugarskoj sve veći broj.

Vlada je donijela i odluku o jediničnom iznosu novčanog poticaja za proizvodnju biogoriva u 2014. godini, pa će tako on iznositi 1,7 kuna po litri biodizela i 0,23 kune po litri bioetanola.

HŽ Cargu Vlada je dala jamstvo za reprogram dugoročnog kredita u ukupnom iznosu nešto većem od 63 milijuna kuna kod Hrvatske poštanske banke, a radi učinkovitog provođenja programa restrukturiranja. Time će se produžiti 'grace period' otplate glavnice, tako da prva glavnica dospijeva 31. ožujka iduće godine, a posljednja 31. prosinca 2020.

S obzirom da 31. prosinca istječe odluka Hrvatskoga sabora o sudjelovanju hrvatskih vojnika u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda, Vlada je u saborsku proceduru, uz prethodnu suglasnost predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ive Josipovića, uputila prijedlog odluke o sudjelovanju hrvatskih vojnika u takvim misijama za razdoblje od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2015.

Do deset pripadnika Oružanih snaga tako bi sudjelovalo u operaciji UNMOGIP u Indiji i Pakistanu, do osam u operaciji MINURSO u Zapadnoj Sahari, do pet pripadnika u operaciji UNIFIL u Libanonu i UNMISS u Južnom Sudanu, te do dva u operaciji UNMIL u Liberiji i UNFICYP na Cipru.

Pročitajte više