Asad za Le Figaro: Obama i Hollande nisu bili u stanju ponuditi ni jedan dokaz da je sirijska vojska izvela kemijski napad!

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

POSEBNI izvjestitelj francuskoga lista Le Figaro Georges Malbrunot intervjuirao je sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada.

> Obama "srlja prema ponižavajućem porazu" i proširuje popis meta u Siriji: U akciji i nevidljive letjelice

Na mrežnoj stranici lista objavljeni su isječci intervjua u kojemu je Asad na pitanje može li demantirati optužbe Baracka Obame i Françoisa Hollandea o kemijskom napadu u predgrađu Damaska 21. kolovoza, rekao da "svaka optužba treba sadržavati i dokaze".

"Od SAD-a i Francuske tražili smo da nam pokažu samo jedan dokaz. Gospoda Obama i Hollande za to nisu bili sposobni, kao ni njihovi ljudi", rekao je. "Sada ne govorim ništa o tome posjeduje li sirijska vojska takvo oružje ili ne", izjavio je te postavio pitanje nije li moguće da se upravo vojska našla pod napadom vlastitoga oružja "kao što su to i utvrdili istražitelji UN-a tijekom posjeta bolnici".

Bliski istok je bačva baruta kojoj se približava vatra: Posljedica napada na Siriju mogao bi biti rat u čitavoj regiji



Na pitanje koja će biti sirijska reakcija na mogu napad Asad je odgovorio: "Bliski istok je bačva baruta kojoj se približava vatra. Ne treba govoriti samo o sirijskoj reakciji, nego i o onome što bi se moglo dogoditi nakon prvoga napada. Sada nitko ne može znati što će se dogoditi. Cijeli će svijet izgubiti kontrolu nad situacijom jednom kada bačva eksplodira. Proširit će se kaos i ekstremizam. Postoji rizik od rata u regiji", rekao je.

Novinar je Asada upitao smatra li Sirija Francusku neprijateljom, na što je Asad rekao da je "svatko tko financijski i vojno pomaže teroriste neprijatelj sirijskoga naroda". "Svaki čin protiv interesa Sirije i njezinih građana smatramo neprijateljskim. Francuski narod nije naš neprijatelj, ali politika njihove države neprijateljska je prema sirijskom narodu. U mjeri u kojoj je politika francuske države neprijateljska prema sirijskom narodu, Francuska je njegov neprijatelj. Tom će neprijateljstvu doći kraj ako francuska država promijeni svoju politiku", rekao je.

Pročitajte više