"Assangeov slučaj jasno oslikava razdjelnicu između američkog imperija i ostatka svijeta"

EKVADORSKO odobravanje političkog azila Julianu Assangeu otkrilo je pravu prirodu postojećeg svjetskog poretka, naglašavajući jasnije nego ikad liniju razgraničenja između američkog imperija i ostatka svijeta, kazao je bivši dužnosnik CIA-e Ray McGovern u razgovoru za RT.

RT: Jedan od glavnih razloga zbog kojih je Ekvador odobrio azil Assangeu nije njegov slučaj u Švedskoj, već opasnost da bi on mogao biti procesuiran u SAD-u, gdje bi mogao biti čak i smaknut. Kakvu reakciju Washingtona očekujete nakon odobrenja azila?

Ray McGovern:
Vidite, ovo je klasični slučaj koji prikazuje promjene nastale zadnjih 20 godina. A to je naprosto činjenica da se svijet danas svodi na borbu imperija protiv ostalih. To znači da je Cezar progovorio. Cezar je zakon. Cezar je SAD, a satrapi s druge strane Atlantika - prvenstveno Velika Britanija, a zatim i Švedska - samo rade po nalogu imperija. Zemlja koja je odbila igrati u ime imperija, Ekvador, ovdje igra vrlo zanimljivu ulogu. Njihov ministar vanjskih poslova je kazao kako oni "nisu britanska kolonija i kako su dani kolonijalizma gotovi".

Ono što se ovdje odigrava i čemu možemo svjedočiti jest potpuno nepoštovanje međunarodnog prava. Veleposlanstva svih zemalja su se dosad smatrala svetinjom. A britansko ministarstvo banjskih poslova sad govori kako bi ipak mogli na silu upasti unutra. Tako nešto nismo mogli čuti ni u najgorim danima Hladnog rata. Ako je netko tražio sklonište u američkoj ambasadi u Moskvi ili sovjetskoj u Washingtonu, unatoč tenzijama i animozitetu između tih dviju zemalja, međunarodno pravo se uvijek poštovalo. Ovo je bez presedana.

RT:  Prema tvrdnjama ministra Patina, britanski činovi agresije, ucjene i prijetnje direktno krše povelju o diplomatskim odnosima. Mislite li da London i Washington smatraju Ekvador nevažnim, jer ima malu vojsku i nije značajna ekonomska sila?

RM: Pa, takav su stav pokazali. Manje zemlje ovih dana baš i nemaju neku težinu u očima Washingtona i Londona. Ovdje će biti zanimljivo vidjeti koliko će stvarne igre ovdje isplivati na površinu. Čini se da su svi zaboravili da je primarna tužiteljica Juliana Assangea - Anna Ardin u Švedskoj - nekad radila za ekstremne kubanske organizacije koje se bore protiv Castra i koje financira direktno CIA. Dakle jasno je kako tu postoje veze i ne treba vam nikakva teorija zavjere da bi vidjeli kako je jedini način da se dođe do Assangea taj da se protiv njega pokrenu prenapuhane optužbe o seksualnim prijestupima, u zemlji koja je vrlo osjetljiva na takve stvari. A čak nisu ni uvjerili suca u Švedskoj da podigne takvu optužnicu.

Imali su ponuđenu priliku da dođu u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu i tamo ispitaju Assangea. Kazali su kako neće to uraditi. A zašto ne? Razlog je taj što nemaju slučaj protiv Assangea. Po mom mišljenju tu je sve jasno. Žele ga izručiti Švedskoj, a zatim u SAD kako bi prošao kroz istu torturu kao i Bradley Manning, osoba koja je navodno i dala te dokumente Assangeu.

To je čisto kršenje Prvog amandmana u našoj zemlji i drugih amandmana u Povelji o pravima. Usuđujem se reći kako se naši utemeljitelji nacije okreću u svojim grobovima kad vide da se ovako krše prava jednog novinara koji je samo želio prikazati stvari koje bi inače ostale skrivene.

Pročitajte više