Austrijanci traže strance za rad na naftnim bušotinama, početna plaća 3300 eura

Foto: OMV

AUSTRIJSKOJ naftnoj kompaniji OMV više nisu prioritet poslovi s benzinskim pumpama, već se okreće crpljenju nafte i plina, te za te poslove traži visoko obrazovane kadrove, koji su spremni raditi u inozemstvu.

Do 2016., kako je najavio šef OMV Gerhard Roiss, bit će potrebno 1.600 najboljih tehničara, ako je moguće s iskustvom na području crpljenja nafte i rudarstva, javlja Tanjug.
 
U prvom redu traže se Austrijanci, ali pošto nedostaje dovoljan broj apsolvenata, neće biti moguće pokriti potrebe samo s domaćom radnom snagom.
 
Naime, trenutno godišnje odgovarajuće smjerove završava oko 40 učenika na sveučilištu u Leobenu i Beču.
 
Roiss je istodobno ukazao da sigurnosno stanje u pojedinim zemljama u kojima je prisutan OMV, kao na primjer u Libiji, nije najbolje.
 
Inače u Libiji trenutno nema austrijskih državljana zaposlenih u OMV, a radna snaga na terenu je dobivala, kako je dodao, plaće i za vrijeme nemira.
 
On je izjavio da početnici ne mogu odmah ići u inozemstvo, gdje je daleko veća plaća. Naime, potrebno je najprije provesti tri do pet godine u centrali, gdje su im poslovi već vezani za inozemstvo.
 
Mandat u inozemstvu, prema pravilniku OMV traje tri godine, a početna plaća za tehničara-apsolventa je oko 3.300 eura, bez dodataka.
 
Roiss želi proširiti suradnju sa sveučilištima, a OMV trenutno surađuje s Ekonomskim fakultetom u Beču, Sveučilištem u Leobenu i Rumunjskoj.
 
 

Pročitajte više