Austrijska vlada prosvjedovala kod Vesne Pusić: "Milanovićev PDV na novine je diskriminacija!"

Foto: Goran Mehkek / Cropix

ODLUKA vlade da selektivno snizi PDV na novine i time diskriminira dio novinskih izdavača u RH izazvala je međunarodni skandal. Ministricu Vesnu Pusić ovih dana je kontaktirao austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger, upozorivši se vlada svojom odlukom diskriminatorski ponijela prema austrijskoj medijskoj korporaciji Styrija. Kako doznajemo, austrijska vlada spremna je zaštititi interese Styrije i pred nadležnim političkim i pravosudnim institucijama u EU.

"HNS je bio protiv SDP-ovog prijedloga o selektivnom snižavanju PDV-a novinama. Podržali smo amandman Josipa Kregara, koji je po nama bio prihvatljiviji i manje diskriminatoran od onog kojeg je ponudilo Ministarstvo financija. Nažalost Milanović nije odstupao od SDP-ovog prijedloga, pa i po cijenu svađe u koaliciji", izjavio je Indexu visoki dužnosnik HNS-a.

Milanović je, tvrde narodnjaci, tijekom jučerašnjeg dana vodio više telefonskih razgovora s predsjednicom HNS-a Vesnom Pusić, koja u početku nije podupirala prijedlog Ministarstva financija, ali i s Josipom Kregarom kojeg je prisilio na odustajanje od amandmana. Kregar je naime, predložio da vlada odustane od kriterija po kojem se snižena stopa PDV-a primjenjuje samo na novine s više od 25 tisuća riječi. Umjesto toga, on je u amandmanu predložio da PDV snizi onim tiskovinama koje nemaju više od 50 posto komercijalnog sadržaja. Time bi se napravila tzv. pozitivna diskriminacija jer bi se zaštitili oni koji imaju manje prihode, a to su u pravilu novine kojima je javni interes ispred komercijalnog.

Razgovor Milanovića s Kregarom navodno je na trenutke bio i neugodan. U izjavi za Index, Josip Kregar saborski zastupnik s liste SDP-a potvrđuje da je došlo do polemike između njega i Milanovića.

"Razgovor nije bio neugodan, ne u smislu da je došlo do povišenih tonova, ali bilo je očito da je premijeru Milanoviću jako stalo do selektivne primjene niže stope PDV-a na novine. Na kraju sam ga odlučio povući iako i dalje mislim da je on diskriminatoran, pogotovo prema dijelu medija poput lokalnih novina i televizija, koji imaju važnu ulogu u zaštiti javnih interesa. Budući da premijer nije odstupao od svog prijedloga jer bi, prema njegovom mišljenju, to pokazalo da ne kontrolira saborsku većinu, ja sam povukao svoj prijedlog. Riječ je o višim interesima koalicije koja čini većinu u Saboru, a zbog kojih je od potpore mom prijedlogu odustao i HNS. Drugi razlog bio je premijerova odlučnost da ukoliko se ne prihvati njegov prijedlog, PDV ne bude smanjen nikome, što nisam mogao dopustiti", izjavio je Indexu Josip Kregar.

Pročitajte više