Azilantkinje se pokušale ubiti kako bi im djeca mogla ostati u Australiji

Ilustracija: The EU Times

DESETAK majki pokušalo se ubiti u jednom australskom prihvatilištu za azilante kako bi njihova djeca mogla ostati u toj zemlji, piše u srijedu tamošnji tisak, pozivajući se na izvore, ali je australski premijer istaknuo da neće pristati na "moralnu ucjenu".

Žene su si ovog tjedna pokušale oduzeti život u prihvatilištu na Božićnom otoku, australskom otoku usred Indijskog oceana, pošto su primile obavijest o skorom premještaju u Papuu Novu Gvineju ili na otok Nauru, piše Sydney Morning Herald.

Ilegalne imigrante - koji najčešće stižu brodom - koji kane zatražiti azil u Australiji, upućuje se u prihvatilišta na pacifičkim otocima dok se njihova molba ne riješi, što može trajati nekoliko mjeseci.

Australski odbor za ljudska prava, vladina agencija, izjavila je za AFP da je primila informaciju o sedam pokušaja ili prijetnja samoubojstvom žena u posljdnjih 48 sati u prihvatilištu na Božićnom otoku.

"Posljednjih tjedana zabilježili smo 13 sličnih slučajeva", dodala je glasnogovornica tog odbora.

Majke se vode mišlju da će njihova djeca kao siročad imati više izgleda za ostanak na australskom tlu, dodao je načelnik općine na tom otoku Gordon Thompson za Sydney Morning Herald. "Eto koliki je očaj u prihvatilištu u ovom času".

Konzervativna vlada Tonyja Abbotta obećala je da nijedan brod s ilegalnim imigrantima, koji najčešće polaze iz Indonezije i na kojima je najveći broj Iračana, Iranaca i Kurda, neće pristati uz australsku obalu. Te se brodove presreće na moru i preusmjerava na pacifičke otoke.

Posljednjih godina u Australiju su stigli deseci brodova s izbjeglicama, uglavnom na Božićni otok. Stotine imigranata su se utopile u brodolomima trošnih i prekrcanih plovila.

Prošle je godine dvadesetak tisuća imigranata pristiglih brodom zatražilo azil u toj zemlji s 23 milijuna stanovnika.

Pročitajte više