Bajiću, radiš li išta? Optužnica protiv šefova HAC-a srušena jer nije podnesena na vrijeme!



PALA je optužnica protiv bivših šefova HAC-a i ARZ-a za aferu Fimi-media! Županijski sud u Zagrebu odbacio je optužnicu uz obrazloženje da nije podnesena u zakonskom roku. Državno odvjetništvo se na odluku Županijskog suda može žaliti Vrhovnom sudu.

Podsjećamo, Marija Crnjaka, Juricu Prskala, Josipa Sapunara i Zlatka Korpara teretilo se da su na račun firme Fimi-media u vlasništvu Nevenke Jurak isplatili desetak milijuna kuna. Tužiteljstvo je u optužnici navelo da se radilo o novcu koji je ilegalno izvučeni iz HAC-a, a bio je namijenjen HDZ-ovom crnom fondu.

Optužnica pala jer su probili rokove!

Veljko Miljević, Sapunarov odvjetnik, za Index je kazao da je optužnica odbačena jer je DORH prekršio odredbe članaka 229. i 230. Zakona o kaznenom postupku. Članak 229. nalaže da optužnica mora biti podignuta 15 dana nakon završetka istrage.

Taj rok se može na prijedlog državnog odvjetništva produžiti za dodatnih 15 dana, a u posebno složenim predmetima za dodatnih dva mjeseca. Svi navedeni rokovi su probijeni, tvrdi Miljević. U članku 230. definirani su rokovi trajanja istrage, za koje Miljević kaže da su također prekršeni.

Naime, ukoliko istraga ne završi u roku od šest mjeseci, državni odvjetnik dužan je objasniti višem državnom odvjetniku zbog čega istraga nije završena. U složenim se predmetima istraga može produljiti za dodatnih šest mjeseci, a u posebno složenim predmetima za dodatnih 12 mjeseci. 

Što s Mladineom i Kirinom?

Pitanje je sada što će biti s ostalim slučajevima koji su potekli iz afere Fimi-media, za koju se sudi Ivi Sanaderu i HDZ-u. Radi se o optužnicama protiv Vinka Mladinea, bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša, i Ivice Kirina, bivšeg ministra policije. Kirina terete da je proračun oštetio za 16 milijuna, a Mladinea za dva milijuna kuna.

Pročitajte više