Baldasar: Podupiremo premještanje djece iz velikih ustanova u stanove, ali to košta

Foto: FAH

SPLITSKI Dom "Maestral" koji se brine za djecu i mladež bez odgovarajuće roditeljske skrbi postao je i Centar za pružanje usluga u lokalnoj zajednici, a tom ga je prigodom danas posjetio gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je obećao da će im pomoći kako bi pronašli poslovne prostorije i stan u kojem bi živjelo nekoliko štićenika.

Dom "Maestral" tako izlazi iz okvira brige za djecu koja su na stalnom smještaju te pruža socijalne usluge svim obiteljima koje imaju takve potrebe u lokalnoj zajednici težeći europskim standardima.

Grabar: Namjera nam je djecu premještati u stambene jedinice

"Intencija je da u dogledno vrijeme više ne bude ovakvih ustanova te da nisu organizirane kao danas, nego da se djeca premještaju u manje stambene jedinice", rekao je novinarima ravnatelj "Maestrala" Miljenko Grabar nakon sastanka s gradonačelnikom. Dodao je kako se teži europskim standardima da se toj djeci još više pomogne i da im se životi oplemene te da ih se što brže i bolje pripremi za samostalan život kada odu iz ustanove.

Naš centar će pružati razne usluge, od obiteljskog savjetovanja, cjelodnevnog boravka i usluge poludnevnog boravka u školi, izvijestio je Grabar i dodao da će organizirati "mobilne timove u skladu s novim Obiteljskim zakonom.

U stanu šestero djece i četvero odgajatelja

U stanu bi se smjestilo šestero djece u dobi od sedam do 18 godina i četvero odgajatelja koji bi s njima bili 24 sata na dan, po načelu malo veće obitelji, rekao je, ističući da "u procesu transformacije splitski dom prednjači u državi". Ravnatelj Grabar najavio je da će početi s programima za koje mogu osigurati uvjete, a počeli su razgovore s mjerodavnim ministarstvom kako bi zaposlili još djelatnika. "Što se toga tiče, optimist sam", rekao je.


Gradonačelnik Baldasar rekao je novinarima podupirući projekt da je premještanje djece iz tako velikih ustanova u stanove zajedno s odgajateljima vrlo ambiciozno, no, istaknuo je, da bi se sve to realiziralo, treba dosta finacijskih sredstava i vremena.

Baldasar: Grad će pomoći

"Treba imati dovoljno financijskih sredstava za stanove koji ne mogu biti manji od 80 do 100 kvadrata i dovoljno za odgajatelje koji bi trebali praktički živjeti s tom djecom 24 sata", rekao je, dodajući kako mu se to čini vrlo ambiciozno i nerazmjerno trenutačnim mogućnostima. "Naravno da ćemo kao grad pomoći jer smo i do sada imali sluha", istaknuo je.

Grad ima 200 stanova, no polovica je, rekao je Baldasar, po čudnim kriterijima dana na korištenje te je zbog toga u tijeku revizija. Dodao je kako će poslije nove godine oglasiti natječaj i ići u prodaju stotinjak 'spornih' gradskih stanova, a novcem od prodaje kupit će nove stanove koje će iskoristiti za socijalu te djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Također je rekao kako razmišljaju i o tome da jedan stan iznajme i daju ga na korištenju Domu "Maestral" kako bi ubrzali proces.

"Maestral" u programima ima 115 djece

Splitski Dom "Maestral" u svim programima trenutačno ima 115 djece od kojih je 70 na stalnom smještaju u Splitu i kaštelanskoj podružnici "Miljenko i Dobrila". Ustanova je to koja se brine za djecu bez roditelja i odgovarajuće roditeljske skrbi iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije, a u ovlasti je Ministarstva socijalne politike i mladih.

Financira se iz državnog proračuna te malim dijelom iz donacija. Djeci i mladima osigurava odgovarajuću skrb, odgoj i izobrazbu. Dom ima organiziran stalni, tjedni i dnevni boravak, a Split ima odjel novorođenčadi i djece u jasličkoj dobi, predškolski odjel i odjel djece školske dobi.

Pročitajte više