Baldasar gura sam: Vlada okrenula leđa SDP-ovom gradonačelniku Splita, nisu za nagodbu TPN-a!

Foto: Hina

SKANDAL do skandala veže se kao na tekućoj traci za Spaladium arenu. Danas Gradsko vijeće Splita raspravlja o sklapanju predstečajne nagodbe za TPN Sportski grad, a vijećnike je neugodno iznenadilo što odluku moraju donijeti svega tri dana prije ročišta za nagodbu, i to bez da su im dostavljeni ugovori s famoznim aneksima koje je gradonačelnik Ivan Kuret potpisao u tajnosti, a kojima se izravno pogodovalo konzorciju (Konstruktor, IGH, Dalekovod).

Zašto nema ugovora? Očekujete da odlučimo o milijardama onako na riječ, bunili su se gradski vijećnici.

Autorski rad, a šteta milijunska

Tajnica Gradskog vijeća pojasnila je da je problem bio s autorom ugovora, konzultantom Sašom Marenjakom, koji je za prošlog mandata zaprijetio kada je dočuo da se vijećnicima misle dijeliti ugovori koje on drži autorskim radom. 

Zašto tolika nervoza, nije najjasnije. Ugovor je radio Marenjak, ali posljedice ugovora su katastrofalne. I idu na teret građana grada Splita i Republike Hrvatske. Valjda bi i Marenjak trebao pojasniti zašto je ugovor tako koncipiran da ni najiskusniji odvjetnici tu ne mogu ništa raspetljati, kako je zamijetio gradonačelnik Baldasar objašnjavajući vijećnicima zašto ništa ne razumiju kada čitaju ugovor.

Baldasar gura sam: Nema ni Grčića, ni Jovanovića, Vlada protiv predstečajne nagodbe TPN-a

Na sjednicu nisu došli Milanovićevi ministri involvirani u rješavanje problema, Branko Grčić i Željko Jovanović. Tako je bilo kada se i o Spaladiumu raspravljalo u doba Željka Keruma. Grčić se pojavio samo jednom, ali čisto namjenski, da vidi gdje su završile pare koje je država platila gradu, ali ih grad nije proslijedio TPN-u Sportski grad. Poslali su pomoćnika koji je kazao da Vlada, naručitelj gradnje centra s Gradom Splitom, neće podržati predstečajnu nagodbu TPN-a.

"Pa vi nemate podršku Vlade, a toliko ste se hvalili dobrom suradnjom", konstatirao je Luka Podrug (HČSP). Najavio je kako će biti protiv plaćanja kredita od 53 milijuna eura, predstečajne nagodbe TPN-a i svega ostalog što danas Baldasar misli progurati. Nakon što je Podrug konstatirao činjenično stanje, splitski gradonačelnik potonuo je potpuno.

Banke: Stečaj TPN-a Grad stavlja u nepovoljniju poziciju 

Vijeće je uzelo pauzu od pola sata kako bi se upoznalo s ugovorima i aneksima. Maja Dvornik s liste don Ivana Grubišića zaključila je, a nije svakako jedina, da su aneksi štetni i da bi ugovor trebalo proglasiti ništetnim. 

Banke nisu poslale svoje predstavnike, ali su Baldasaru pismeno poslali mišljenje. Smatraju da bi stečaj TPN-a znatno otežao položaj Grada Splita.

HDZ: Centralna vlast gleda na Split kao pečenu turističku kokoš koju će oderati do kraja

Vijećnici bi danas trebali odlučiti da Grad Split preuzme TPN Sportski grad, financiranje gradnje od 53 milijuna eura u idućih 20 i nešto godina. Među njima je i vijećnik Damir Vidošević s liste don Ivana Grubišića koji će dignuti ruku za sklapanje nagodbe. Od početka godine radi kao pomoćnik direktora marketinga u TPN-u. 

Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a, protiv je predstečajne i smatra da se neozbiljno pristupilo rješavanju ove situacije tri dana uoči ročišta za predstečajnu nagodbu. Istaknuo je kako se makinacijama u predstečajnim nagodbama Konstruktora, Dalekovoda i IGH pogoršala pozicija Grada Splita. Postavio je i pitanje zašto predstečajna upraviteljica Konstruktora nije priznala 400 milijuna kuna potraživanja Grada Splita.

"Centralna vlast gleda na Split kao na pečenu turističku kokoš koju će oderati do kraja", zaključio je Škorić.

Za glas se javio Gojko Čepo (SDP). "Ovo je nasljeđeni problem. Znate čiji je ovo posao bio. Vijećnici su bili obmanjeni", podsjetio je Čepo da su Spaladium arenu ugovorili HDZ-ovci Ivo Sanader i Ivan Kuret.

Nitko ne zna je li ugovor prestao važiti zbog probijanja rokova, pa ni stručnjaci iz DORH-a

Nitko ne može odgovoriti je li ugovor prestao važiti zbog neispunjenja ugovora, kazala je Slavica Radić iz pravne službe Grada Splita. Usput je očitala lekcija Škoriću kako tražbine priznaje dužnik, a ne povjerenica predstečajne i kako su sve odluke javno objavljene da se Grad žalio na nepriznate tražbine, ali da su odbijeni...

"Ovo je političko, a ne pravno pitanje. Ni stručnjaci iz DORH-a ne znaju odgovor na vaša pitanja jer nema ovakve prakse. Mi imamo dvije solucije. Ili ćemo reći da nismo obavezni plaćati kredit i onda idemo na sud ili plaćamo kredit. Prema temeljenom ugovoru, arena je koštala 46 milijuna eura, onda je potpisan još jedan za dodatnih osam, a konzorcij je sveukupno potrošio 70 milijuna eura za Spaladium arenu. Ne možemo izbjeći plaćanje kredita. Banke kažu da će biti spremne kreditirati gradnju tornja ako nastavimo s otplatom. Možemo tu staviti što god hoćemo. To nam nitko ne brani", kazao je gradonačelnik Baldasar. Otkrio je kako nema garancija na dodatni kredit od 8 milijuna eura, što je i bankama sada čudno. Spremni su otpisati par milijuna eura kamata, a ponudili su plaćanje po principu manje rate danas, veće sutra, što bi dodatno uslužilo situaciju s (ne)isplativošću preuzimanja arene.

Čepo zatražio zabranu snimanja vijećnika

Neočekivano se za glas javio Čepo. 

"Predsjedniče, pozvao bih da uklonite ove kamere koje snimaju što vijećnici imaju na zaslonima mobitela i računala. Prvo su snimali Puljak, a sada Keruma", obratio se Čepo Borisu Ćurkoviću, koji se nije previše opterećivao opservacijom stranačkog kolege te je nastavio sa sjednicom bez ikakve intervencije prema "sedmoj sili". 

Tko zna što Čepo drži na zaslonu kada mu je tako zasmetao indiskretan objektiv...

Riječ stručnjaka za predstečajne: Kerum traži diskont i odgodu ročišta

Nakon dva i pol sata rasprave konačno se za riječ javio i bivši gradonačelnik Željko Kerum. Odmah ju je dobio premda se pobunio vijećnik Igor Boraska da čeka na riječ 48 minuta. 

"Sigurno je bila dobra namjera. Došla je kriza, banke su počele gledati sumnjičavo prema investitorima i onda se stalo. Ostao je projekt nezavršen. Gubljenje je vremena govoriti tko je sada kriv i što su stručnjaci falili. Trebamo se skoncentrirati kako riješiti situaciju jer je konzorcij ne može riješiti. Te firme su mrtve, a grad je živ. Mi odgovaramo sigurno i ne daj Bože da dođe do spora jer ćemo ga sigurno izgubiti. Naš interes je da se problem riješi sa što manje novaca. Banke se ne mogu sada naplatiti. Mogu pisati pisma, ali...", odmah je vijećnicom zadominirao Kerum, koji je nedavno kroz predstečajnu nagodbu progurao tri firme s dugom od par milijardi kuna. Kao takav, svakako je najpozvaniji i najkvalificiraniji vijećnik.  

Vijećnik Kerum odmah je izdao direktive. Djelovalo je kao da su opet došla vremena kada on vodi Banovinu.

"Prvo, neka Grad Split ogodi ročište za predstečajne! Drugo, da se angažira revizora, ima ih vrhunski u Splitu, da ne spominjem, i to za male novce, ispod je iznosa koji graodnačelnik može potpisati. Treće, napraviti plan nagodbe koji nama paše, i to poslat nagodbenom vijeću, odnosno, vjerovnicima. Treba iskoristiti maksimalni diskont, 70 posto od svih banaka. Bolje im je dobit 30 posto, nego ništa. U slučaju stečaja ostat ćemo u sporu i morat ćemo plaćati bankama. A netko će na dražbi kupit Arenu za 15 milijuna eura. Jedino je da se Grad dogovori s bankama, i ništa drugo", iznio je Kerum dosad najpotpunije i najkonkretnije viđenje problema. 

Dvornik: Ne može ostati na tome da DORH kaže da nema prakse. Tražim odgovornost!

Maja Dvornik zatražila je odgovornost za ugovore i anekse. "Pa ne možemo mi ostati na tome da DORH kaže da nije bilo ovakve prakse", uporna je bila Dvornik, no to će je biti od male koristi budući da je očito da DORH štiti posao u Lori, što i ne čudi jer su dali suglasnost, a o čemu je Index već pisao.   

"Ovo je organizirano pljačkanje građana Splita. Konzorcij će biti uskoro zdrav, a svoje su smeće prebacili na građane. Ne sjećam se da su onih lijepih godina dijelili svoju dobit s građanima. Ugovori su ništavni jer su rokovi probijeni. Grad nema obavezu vraćanja kredita, a Kerum je dobro rekao da trebamo tražiti povoljnije uvjete kao jedini kupac", kazao je naposljetku Igor Boraska.

 

 

Pročitajte više