Baldasar nastavlja sa svojom kadrovskom politikom: Gradske tvrtke zapošljavaju splitske SDP-ovce

Foto: Hina

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar približava se polovici mandata, a jedino čime se može pohvaliti jest zbrinjavanje partijskih i koalicijskih kolega.

U Vodovodu i kanalizaciji, gradskoj tvrtki, zaposlen je tako prošlog tjedna SDP-ov gradski vijećnik Gojko Čepo, koji je dosad bio u svojstvu savjetnika za komunalu. Natječaj, kao i obično, nije raspisan.

Ušutio: Čepo bez komentara na čestitku vijećnika Prkića

"Čepi je na zapošljavanju na sjednici Gradskog vijeća čestitao vijećnik Inicijative za pametan grad i pametne ljude Jakov Prkić.

"Drago mi je da Čepo nije prihvatio ponude koje je imao iz Toronta, Muenchena i Čačka, da nije išao trbuhom za kruhom, nego je ostao u Splitu", kazao je Prkić.

Inače uvijek vrlo borbeni Čepo, kojem posebno smeta naziv liste Marijane Puljak "za pametan grad i pametne ljude", jer shvaća da su onda svi drugi nepametni, tj. glupi, ostao je skamenjen na čestitku te nije reternirao, što ima običaj. Šutke je prihvatio Čepo čestitku, nije imao ništa ni za dodati, ni oduzeti.

Prije izbora 2013. godine i preuzimanja vlasti od strane partije, nosio je tacnu u Albatrosa, da bi se potom prometnuo u savjetnika Ive Baldasara, potom savjetnika u Vodovodu da bi svoj status konačno zacementirao primanjem u stalni radni odnos.

Vodovod za zbrinjavanje Kerumovih i Baldasarovih kadrova

Vodovod je ozloglašen po uhljebljavanju kadrova na vlasti. Za vrijeme Keruma u ViK je dovedena kuma Nevenke Bečić, odvjetnica Radojka Jeločnik te direktor Antonio Kardum. Menadžment je pojačan SDP-ovim veteranom Zdravkom Mulićem, koji je nakon smjene preuzeo rukovodeću dužnost. Pred kraj Kerumovog mandata dovedeni su i Nevenkina kći, Mulićev nećak te sin SDP-ove pročelnice Vesne Alač. Prije Čepe našlo se mjesta i za Juricu Jurišića, bivšeg pročelnika za financije u vrijeme HDZ-ovog Ivana Kureta, Antu Mladinea, bivšeg Kerumovog savjetnika za razvoj i brata vijećnice HGS-a Marije Mladineo. 

Splitska obala doživjela neviđenu ekspanziju, čak 14 novozaposlenih u 2014. godini!

Vodovod je možda najpoznatiji po uhljebljivanju, ali nikako nije jedina gradska tvrtka s takvom praksom.

Splitska obala tvrtka je koju je 2010. godine osnovao Željko Kerum, a njegov nasljednik Baldasar odlučio ju je fuzirati sa Splitskim kupalištima. Neočekivano, ukazala se potreba za dodatnim kadrom pa je u 2014. godine zaposleno ni više, ni manje nego 14 novih djelatnika.

Počelo je početkom godine s direktorom Perislavom Bonačićem, koji je potom u Obali zaposlio dvije kolegice iz bivše tvrtke Croatia Airlines, svog šurjaka, brata Kerumove vijećnice Danijele Špalj, nećaka pročelnice za financije Ljiljane Vučetić, tajnika Foruma mladih SDP-a Bojana Kralja, pa čak i gospodina koji ima 69 godina, što je bilo predmet rasprave i na prije dva dana održanoj sjednici Gradskog vijeća.

Šurjak direktora vrstan je haus majstor

Pitanje je opet postavio vijećnik Prkić, na što se gradonačelnik Baldasar naljutio, jer on ima 57 godina pa ne želi da se ljudi diskriminiraju po starosti. Prkić je mislio da bi možda šansu trebalo dati mladima pa je u tom kontekstu pitanje i postavio, no Baldasar ništa ne zna o ekspanziji zapošljavanja u Splitskoj obali, premda je na početku mandata kazao da mora odobriti svako novo radno mjesto. U Obali ih je čak 14, a gradonačelnik, po običaju, ništa ne zna. Čak ni da je zaposlen tajnik Foruma, u što je malo ipak teško povjerovati.

Poznanstvo najbolja preporuka

Bonačić nam je potvrdio sva ta brojna zapošljavanja te ih je opravdao većim obujmom posla budući da je Obala dobila plaže, Zapadnu obalu, parkinge... Šurjaka je, kaže, zaposlio jer je odličan "haus" majstor, a kolegice jer dobro zna njihove kvalitete iz Croatia Airlinesa.

"Pa evo, da vi osnivate novinsku kuću, koga bi zvali?", nastojao je Bonačić biti praktičan, zaboravljajući pri tom da se radi o gradskoj tvrtki, a ne privatnom kapitalu. 

Otkrio nam je i kako je tajnik Foruma zaposlen na određeno, dok je gospodina sa 69 godina preuzeo od tvrtke Bačvica plaže. Samo je nastavio raditi svoj posao na parkingu iznad poznate splitske plaže.

 

 

Pročitajte više