Baldasar reže plaće u Banovini za pet posto: Ako Hajduk ne bude platio kredit, blokirat će nam račun

Foto: Duje Klarić/Cropix

NOVI splitski gradonačelnik Ivo Baldasar u prvom tjednu svog mandata morao se suočiti s očekivanim, a to je prije svega propuh u gradskoj blagajni koji ga je prisilio na prvi, vrlo nepopularan potez - kresanje plaća u gradskoj upravi!

Baldasar: Stanje je jako loše

"Stanje je jako loše, skupljamo novac za plaće, a to nije normalna situacija za gradsku upravu. Linearno bih smanjio plaće svim zaposlenicima za pet posto da možemo nekako funkcionirati", kazao je Baldasar za Index. 

Još će pogledati neke analize, neće brzati s odlukom, ali nepopularna mjera, čini se, teško će se izbjeći, tim više jer Grad Split u planu nema nikakve konkretnije i značajnije prihode. Nekoliko investitora možda uplati komunalni doprinos, a možda i ne. Garancije zapravo nikakve nema.

Hoće li zbog Hajduka banka blokirati račun Grada Splita?

Usto, u listopadu na naplatu stiže i onih 30 milijuna kredita s kamatama za spas Hajduka. Veliko je pitanje hoće li "bili" uspjeti servisirati svoju obavezu. Ako ne budu, "buletu" će platiti Grad Split.

"To bi nas zaista dovelo u jako tešku situaciju, banka će ovrhom sjesti na račun i blokirati nas ako se kredit ne vrati. Ja sam zadovoljan kako se Hajduk vodi, smanjili su broj zaposlenih, gubitak sa 101 milijun kuna, koliko je dočekalo Nadzorni odbor, smanjen je na 86 milijuna kuna. Anđelka Visković preuzela je taj zadatak na sebe, pripremaju se za razgovor s bankom na temu reprograma kredita", kazao nam je Baldasar, koji je kao gradski vijećnik lani bio protiv dizanja kredita, jer je bio uvjeren da ga Hajduk neće moći vratiti te da će na kraju morati platiti Grad. Čini se da bi baš tako i moglo biti.

 

Pročitajte više