Baldasar zatvorio izložbu u Podrumima, ravnateljica muzeja zbog svastike zvala policiju

Foto: Zoran Krpetić, Video: Gildo Bavčević

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar naprasno je zatvorio 28. Adria Art Annale, umjetničku izložbu u Dioklecijanovim podrumima.

Službeno je lokot stavila Narcisa Bolšec Ferri, ravnateljica Muzeja Grada Splita, koja je jučer zatvorila Dioklecijanove podrume i objesila kratak natpis Zatvoreno zbog izvanrednih okolnosti.

Najgori oblik zatiranja sloboda

Ovogodišnji Art Annale potrajao je tako samo jednu večer, a što je razlog otkazivanja nije poznato ni Anti Jeleniću iz organizacije izložbe.

"Ovo je nezapamćeno u suvremenoj Hrvatskoj. Da se zatvori cijela izložba. To je najgori oblik zatiranja sloboda", kaže Jelenić.

Policija nije ustanovila elemente prekršaja ili kaznenog djela

Problem je ispao sa svastikom koja se našla na jednoj od instalacija. Prije sinoćnjeg otvaranja, ravnateljica Muzeja pozvala je policiju, koja međutim, nije pronašla elemente ni prekršaja, a ni kaznenog djela.

"Bio je policajac i shvatio je sve što smo mu objasnili. Da nije riječ o nacističkoj svastici, već staroindijskom simbolu religije džainizma, htjeli smo pokazati porijeklo simbola", kaže Jelenić. Ravnateljica, međutim, nije pokazala razumijevanje za umjetničku slobodu, već je sa četiri zaštitara zaprijetila da se izložba gasi, ako se svastika ne makne.

Svastika posprejana

"Posprejao sam svastiku. Bila je to očita cenzura", kaže Jelenić. Potom je uslijedilo otvaranje izložbe, koje vjerojatno nije najbolje sjelo ravnateljici Muzeja Grada Splita. Naime, performer je skočio na kartonsku kutiju na kojoj je napisano ime upravo njezinog muzeja.

"Ne znam, možda se naljutila. Uzela je kartonsku kutiju i rekla: "Pa to sam ja. Demonstrativno je napustila manifestaciju. Ljudi su mahom vrlo pozitivno reagirali", priča nam Jelenić.

Skok na Muzej nije slučajan. Naime, jedna od prvih stvari koje je Baldasar poduzeo u svom mandatu bilo je otimanje podruma udruzi likovnih umjetnika HULU. Umjetnici su tako ostali bez značajnih prihoda, a izbacivanje iz prostora nije išlo lako. Naplaćivanje ulaznica Baldasar je prepustio Muzeju Grada Splita.

Umjetnici i organizatori izložbe ne mire se sa zatvaranjem. Imaju podršku HULU-a, tribinu su najavili u Dioklecijanovim podrumima za sutra u 20 sati. Navodno Baldasar nije radio probleme oko plakata manifestacije. Pregovarački postupak sa organizatorima otvorio je dogradonačelnik Goran Kovačević.

Pročitajte više