Baldasarov donator ponovno se javio na natječaj za Turističku palaču

Foto: Hina

NA TREĆI natječaj za plodouživanje Turističke palače ponovno se javila tvrtka Valleus, iza koje stoji Stipe Mađor, direktor Slobodne Dalmacija Printa i vlasnik Mađor Company. Uz Valleus za posao konkuriraju i Neir, koji je na prvom natječaju išao sa F-toursom Gorana Kačunića te Translacija Ante Tonkovića. Kačunić je odlučio da se neće više javljati jer je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar značajno pooštrio kriterije za plodouživanje te smatra da obnova Palače i njezin dugogodišnji najam nikako ne mogu biti rentabilni.

Prvi natječaj doveo Baldasara do istrage Uskoka

Prvi natječaj zaključen je u rujnu prošle godine te je Povjerenstvo Grada Splita odabralo Valleus kao najpovoljnijeg ponuditelja premda je Kačunić davao više. Isključen je zbog navodnih formalnih propusta. Kada su mediji otkrili da je Mađor donirao Baldasara u kampanji gratis plakatima u vrijednosti od 85 tisuća kuna, u priču se uključilo Državno odvjetništvo, odnosno, Uskok. Koliko je poznato, još ništa konkretno nisu zaključili.

Kerum spašavao

Afera sa donatorom Mađorom prisilila je Baldasara da sam odustane od natječaja. Ruku je dao Kerum, odnosno, njegov zamjenik Jure Šundov. Predložio je da Grad sam financira obnovu Palače, a prije no što je izgovorio tekst prijedloga, spremno ga je prihvatila dogradonačelnica Aida Batarelo, predsjednica Povjerenstva, koja se pravila nevješta kada su je novinari pitali tko stoji iza odabrane tvrtke. Neka žena, neupućeno je odgovorila Batarelo, no to je samo dijelom bilo točno. Neka žena bila je Kristina Duša, pomoćnica Mađora u SD Printu. Mađor je Indexu priznao da stoji iza tvrtke. Kontroverzno je bilo i to što se radilo o firmi koja je osnovana tek koji mjesec prije raspisivanja natječaja. Baldasar se branio da ne razumijemo što su start-up firme i što ga se bezrazložno kriminalizira, no za svaki slučaj sam je sebe također prijavio DORH-u.

Baldasaru Palača najvažnija 

Drugi natječaj organiziran je nakon što je Baldasar zaključio da je neisplativo da Grad sam radi obnovu Palače. Zašto su ponuđači odjednom digli cijenu, ni njemu nije bilo jasno. Nakon što je natječaj neslavno propao jer se nitko nije javio, Baldasar se odlučio i za treći natječaj te tako iskazao nevjerojatnu upornost u realizaciji ovog projekta za koji je toliko zapeo, a nikome u Splitu nije jasno zbog čega.

Valleus imao 210 tisuća kuna prihoda u 2014. godini

Valleus je tako nakon svega opet u igri, a ove godine možemo pogledati i poslovne rezultate Mađorove start-up firme, pošto to na prvom natječaju nije bilo moguće, s obzirom da se tvrtka tek osnovala. Dakle, u 2014. godini Valleus je imao 210 tisuća kuna prihoda i 202 tisuće kuna rashoda, što daje dobit od osam tisuća kuna. Krajnje su to skromni rezultati za firmu koja se natječe za posao vrijedan dva milijuna eura i koji uključuje čitav niz posebnih zahtjeva.

Translacija je start up Akceleracije, koncesionara reklama na stupovima javne rasvjete

Drugi ponuđač Translacija osnivača Ante Tonkovića tek je nešto bolja od Valleusa. Radi se o društvu osnovanom tek koji mjesec ranije, početkom 2014. godine. U prošloj godini imali su 480 tisuća kuna prihoda, 235 tisuću kuna rashoda te 196 tisuća kuna dobiti. Tonković inače vodi Akceleraciju, tvrtku koja je za vrijeme Keruma od Splitske obale dobila 10-godišnju koncesiju za reklamiranje na stupovima javne rasvjete.

Neir je u usporedbi sa ovim start up tvrtkama, pravi gigant. Lani su imali 14,6 milijuna prihoda i dobit od 2,7 milijuna kuna. Imaju 58 zaposlenih i poslovnu reputaciju u branši.

Pročitajte više