Balenović poručila Jovanoviću: Imenujte Mariju Budimir ravnateljicom škole

Foto: os-sinise-glavasevica-vu.skole.hr

PREDSJEDNICA Udruge "Zviždač" Vesna Balenović i obnašateljica dužnosti ravnatelja OŠ Siniše Glavaševića Marija Budimir, za čije je ponovno imenovanje na tu dužnost ministar Željko Jovanović uskratio suglasnost, zatražile su na konferenciji za novinare u Vukovaru od ministra da povuče uskratu te se ispriča Mariji Budimir koja je, kako je ocijenjeno, žrtva Jovanovićeva političkog progona.

Predsjednica Udruge "Zviždač" Vesna Balenović optužila je danas u Vukovaru ministra Jovanovića da u tzv. slučaju Budimir - Sabo pokušava zataškati kriminal i ušutkati "zviždače" iako je, kako je rekla, svoju političku karijeru u početku gradio upravo na potpori "zviždačima" i zauzimanju za borbu protiv korupcije.

Marija Budimir našla se u središtu pozornosti javnosti ljetos, kada je javno progovorila o navodnoj ponudi vukovarskoga gradonačelnika Željka Sabe (SDP) da kao vijećnica HDZ-a u vukovarskome Gradskom vijeću napusti HDZ i prijeđe u SDP. Optužno vijeće Županijskoga suda u Osijeku prošlog je mjeseca zbog toga potvrdilo optužnicu DORH-a i USKOK-a protiv Željka Sabe.

Po riječima Vesne Balenović, u slučaju Marije Budimir "sve je jasno jer na jednoj strani imamo moralnu i poštenu ravnateljicu, a na drugoj osobu kojoj je u Saboru skinut imunitet te protiv koje je potvrđena optužnica".

Nema dvojbe tko je kriv

Dvojbe o tome tko je tu kriv a tko nevin ne bi trebalo biti, istaknula je Vesna Balenović i dodala da bi svi oni koji upozoravaju na kriminal u hrvatskome društvu trebali biti zaštićeni, a ne "proganjani, kao što je to Marija Budimir".


Spomenula je slučaj iz Zadra u kojem je kuhar u đačkom domu Boris Franić - zato što je upozorio na, kako je rekla, "kriminalne radnje" ravnatelja te ustanove - dobio otkaz i danas jedva preživljava.

"Zašto i u tom slučaju niste reagirali kao u slučaju Marije Budimir te smijenili tog ravnatelja ako zahtijevate da ravnatelj nitko ne može biti ako ima bilo kakvu mrlju u svom radu?" upitala je Vesna Balenović na konferenciji za novinare održanoj pod nazivom "Ministre Jovanoviću, umjesto političkog progona, imenujte ravnateljicu Budimir".

Istaknuvši kako je Jovanović suglasnost za njezino ponovno imenovanje ravnateljicom Osnovne škole Siniše Glavaševića uskratio zbog tehničke pogreške koja se potkrala u natječaju raspisanom u studenome, Marija Budimir je rekla kako se "ta ista pogreška" potkrala i u natječaju koji je objavljen istog dana za ravnatelja Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu, ali je tamošnji kandidat dobio ministrovu suglasnost i imenovan je ravnateljem.

"Tražim javnu ispriku od ministra Jovanovića za selektivnu primjenu zakona te da preispita svoju odluku kojom mi je uskratio mandat ravnateljice", poručila je Marija Budimir.

Pročitajte više