Ban Ki-moon: SAD i Rusija moraju razumjeti da rat nije rješenje za krizu u Ukrajini

Foto: Hina

GLAVNI tajnik UN-a Ban Ki-moon upozorio je u utorak Zapad da ne smije biti "vojnog rješenja" u Ukrajini dok se NATO sprema pojačati prisustvo na istoku Europe a Kijev optužuje Moskvu da pokreće "veliki rat".

"Europska unija, Amerikanci i većina zapadnih zemalja raspravljaju vrlo ozbiljno među sobom o načinu postupanja" spram ruskog uplitanja u Ukrajini, izjavio je glavni tajnik UN-a.

"Moraju razumjeti da nema vojnog rješenja. Politički dijalog za političko rješenje najsigurniji je put", kazao je on izrazivši nezadovoljstvo zbog "kaotične i opasne situacije s regionalnim i svjetskim posljedicama".

Njegove primjedbe upućene su šefovima država Atlantskog saveza, njih 28, koji na summitu u četvrtak i petak moraju usvojiti plan djelovanja, kao odgovor na ponašanje Rusije u ukrajinskoj krizi koju doživljavaju kao prijetnju saveznici koji dijele granicu s tom zemljom, prije svega baltičke zemlje, a onda i Poljska, Rumunjska i Bugarska.

Tisuće vojnika zračnih snaga, kopnene vojske i mornarice, uz podršku specijalnih snaga, mogu biti raspoređene "u nekoliko dana" na istoku Europe, obećao je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Na terenu, ukrajinska vojska prepustila je separatistima stratešku zračnu luku Luhansk nakon topničke paljbe koju su, kako smatra Kijev, izvele ruske postrojbe.

Pročitajte više