Berlin besplatno nudi bivšu vilu zloglasnog nacističkog šefa propagande

Foto: Profimedia

Berlinske vlasti besplatno nude vilu koja je nekoć bila u vlasništvu Hitlerovog ministra propagande Josepha Goebbelsa. Nadaju se kako će time okončati desetljećima dugu raspravu o tome treba li objekt prenamijeniti ili ga srušiti buldožerom i dobiti prostrano mjesto u prirodi sjeverno od glavnog grada Njemačke.

"Nudimo svakome tko želi preuzeti mjesto, da ga preuzme kao dar države Berlin", kazao je berlinski ministar financija Stefan Evers jučer u državnom parlamentu. Berlin je u više navrata pokušao prepustiti mjesto saveznim vlastima ili pokrajini Brandenburg, gdje se nalazi vila, umjesto da nastavi plaćati održavanje u kompleksu koji je zarastao i propao. 

Evers nije precizirao hoće li privatne osobe moći preuzeti vilu. "Ako ponovno ne uspijemo, kao u prošlim desetljećima, onda Berlin nema druge mogućnosti nego izvršiti rušenje za koje smo se već pripremili", istaknuo je.

Atrakcija za izletnike 

Goebbels, jedan od Hitlerovih najbližih saveznika, dao je sagraditi luksuznu vilu 1939. godine na šumovitom mjestu s pogledom na jezero Bogensee u blizini grada Wandlitza, oko 40 kilometara sjeverno od Berlina.

Šef propagande živio je u Berlinu sa suprugom i šestero djece, a vilu je koristio za zabave nacističkih vođa, umjetnika i glumaca, ali navodno i kao ljubavno gnijezdo za tajne afere, piše Associated Press. Nakon rata, mjesto je nakratko korišteno kao bolnica, a zatim ga je preuzelo krilo mladih istočnonjemačke komunističke partije.

Nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990., vlasništvo nad mjestom vraćeno je saveznoj državi Berlin. Mjesto je od tada postalo atrakcija za jednodnevne izletnike. Goebbels se vratio u Berlin u završnoj fazi Drugog svjetskog rata. On i njegova žena ubili su sebe i svoju djecu kapsulama cijanida u Hitlerovom bunkeru dok su se sovjetske trupe približavale.

Pročitajte više