Bandić o školskim knjižnicama: Citirat ću Džumhura za one koje surfaju iako nemam ništa protiv toga - i ja to radim

LISTOPAD je međunarodni mjesec školskih knjižnica. Zagrebačke knjižnice pripremile su bogat program za ovu akciju.

"Od Carske knjižnice u Pekingu preko egipatskih piramida, rimskih foruma i cara Trajana gdje je biblioteka uživala poseban status, do danas, modernih vremena, interneta, surfanja i tisuću programa", tim je riječima zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio stručni skup na temu školske knjižnice prošlost, sadašnjost i budućnost.

Za one koji surfaju

"Citirat ću Zuku Džumhura za one koje surfaju iako nemam ništa protiv toga - i ja to radim. Drznuti ću citirati Zuku velikog. On je rekao da se na televiziji puno toga vidi, da se na radiju puno toga čuje, a u knjigama sve piše", rekao je Bandić.

"Školske knjižnice izuzetno su važne za stvaranje čitalačkih navika kod djece", ističe predsjednica Hrvatske udruge školskih knjiiga Vanja Jurilj.

"Većini učenika je to prvi susret s ustanovom tog tipa. To je u stvari vrijeme kad se razvijaju čitalačke navike. Imamo učenike već od 6 i pol, 7 godina. Ako se te navike tada ne steknu, teško će se one razviti u starijoj dobi", ističe Jurilj.

Čita se malo

Opći je dojam da su djeci knjige i školske knjižnice sve manje privlačne.

"Ne bih mogla reći. Mislim da je to isto donekle individualno, ovisi od škole do škole kako je knjižnica opremljena, kako su se snašli u ovim vremenima. U moju knjižnicu učenici još uvijek trče za vrijeme malog odmora", rekla je Jurilj.

Osim obavezne lektire, čita se malo toga. No, ni ponuda u školskim knjižnicama počesto nije motivirajuća za čitanje knjiga.

Zadovoljavajuća opremljenost

"Čitali bi i više kad bi bilo ponude na nekim medijima koji su njima sada više zanimljivi. Trudimo se promijeniti zakonodavnu regulativu jer je u njoj naglasak nabave knjižničnog fonda na knjigama koje su iskljulivo potpora odgojno-obrazovnom procesu", kaže Jurilj.

Opremljenost zagrebačkih školskih knjižnica je uglavnom zadovoljavajuća, a provode se i razne akcije za popularizaciju čitanja.

Pročitajte više