Bandić ostaje u pritvoru, jedino njegova jamčevina nije prihvaćena

Foto: Index/Hina

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić ostaje u pritvoru. Jedino njegova jamčevina nije prihvaćena, navodno jer je bila premala, a postoji i opasnost od ponavljanja kaznenog djela te utjecaja na svjedoke. Bandić, koji je odbio podnijeti ostavku na mjesto gradonačelnika, ponudio je jamčevinu od oko 5,8 milijuna kuna kao hipoteku na nekretninu.

Bandićevi odvjetnici Krešimir Krsnik i Marijan Hanžeković nisu bili raspoloženi za davanje izjava.

Glavni osumnjičenik Bandić, kojega Uskok tereti kao poveznicu među svim sudionicima afere Agram, ranije je govorio da ne planira podnijeti ostavku, što bi po dosadašnjoj praksi trebao biti preduvjet za obranu sa slobode, dok je njegov odvjetnik nakon uhićenja tvrdio da nisu ni razmišljali o jamčevini. U međuvremenu su ipak odlučili ponuditi jamčevinu, ali to sudu nije bilo dovoljno.

Jedino Bandić ostaje u pritvoru

Sudac istrage Županijskog suda Zdenko Posavec prihvatio je jamčevine za sve preostale osumnjičene u aferi Agram, kojima ranije nije bilo omogućeno da se tijekom istrage brane sa slobode.

Ukoliko Uskok ne uspije u žalbi na odluku o prihvaćanju jamčevina za preostalih osam Bandićevih suoptuženika, Bandić će biti jedini koji će ostati iza rešetaka.

Uskokova tužiteljica Ksenija Krizman potvrdila je da je sud prihvatio prijedlog da se osmorici okrivljenika prihvati jamčevina, dok je Bandiću ponovno odredio istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi utjecao na svjedoke i ponovio kazneno djelo. Najavivši žalbu na odluku o jamčevinama tužiteljica nije željela komentirati zašto je Bandićev prijedlog odbijen.

Neslužbeno se doznaje da se iznosi prihvaćenih jamčevina kreću od 75.000 do preko četiri milijuna kuna, no ta odluka još nije konačna, jer Uskok na nju ima pravo žalbe o kojoj odlučuje izvanraspravno vijeće Županijskog suda. Postane li odluka pravomoćna osumnjičenici će prije odlaska iz Remetinca na račun suda morati položiti dogovoreni iznos ili "založiti" ponuđene nekretnine, nakon čega će ih sudac istrage ponovno pozvati na ročište na kojem će morati obećati da na slobodi neće utjecati na svjedoke ili ponoviti nedjelo.

Ljubičiću prihvaćena jamčevina od 2,4 milijuna kuna, Mihaljeviću od 4,2 milijuna kuna

Slobodan Ljubičić na slobodu će biti pušten nakon što je podnio ostavku na dužnost predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga, uz jamčevinu od 2,4 milijuna kuna. Direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević je za obranu sa slobode ponudio nekretnine vrijedne 4,2 milijuna kuna.

Osim Ljubičićeve i Mihaljevićeve, sud je prihvatio i jamčevine koje su dali Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Uskok je najavio žalbe na odluke o puštanju Bandićevih suoptuženika pa oni do odluke o žalbama privremeno ostaju u Remetincu.

Ranije su, podsjetimo, jamstva prihvaćena za vlasnika CIOS-a Petra Pripuza, pročelnika Bandićevog ureda Miru Lacu te direktora Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivana Markusa. Oni su u međuvremenu već pušteni na slobodu.

Najavili i blokadu imovine

Tužiteljstvo najavljuje blokadu imovine i ispitivanje najmanje 270 svjedoka tijekom istrage, što može potrajati mjesecima.

U svim Bandićevim nedjelima, gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. oštetio i Državni proračun. Ukupnu "štetu" tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Pročitajte više