Bandićev odvjetnik: Ovo je sumrak pravne države; Nobilo: Samo su htjeli maknuti Bandića

Foto: Hina

BANDIĆEV odvjetnik Krešimir Krsnik koji je prvi, još prije ročišta o istražnom zatvoru, najavio da Bandić neće podnijeti ostavku kazao je da nikako nije zadovoljan odlukom suda.

> Bandić u Remetincu

"Još sam jučer rekao da nismo naivni, ali uistinu smo vjerovali i očekivali... da nema mjesta za određivanje pritvora. Naravno, sada ide žalbeni postupak. Žao mi je da nakon toliko godina bavljenja odvjetništvom moram reći da nisam iznenađen", kazao je Krsnik, dok je njegov branjenik bio na putu prema zatvoru.

"Živimo u opasnim vremenima"

Ponovio je kako cijelu akciju protiv Bandića smatra sumrakom pravne države. "Mislim da živimo, i to ću ponoviti, u opasnim vremenima u jednoj zemlji pravne nesigurnosti, jer ono što se danas dogodilo ja uistinu ne mogu vjerovati", rekao je Krsnik.

Na pitanje je li državno odvjetništvo instrumentalizirano Krsnik je kazao da oni to znaju najbolje, ali da se i političari trebaju zapitati što se događa, ako "stalno dolazi do intervencija po političkom planu".

"Sabor još ima neku mogućnost mijenjanja zakona, ja mislim da se pod hitno trebaju mijenjati zakoni, a pogotovo zakon o Državnom odvjetništvu. Jer mislim da se svi zajedno nalazimo u jednoj pravnoj nesigurnoj situaciji. Vidjet ćemo što će dalje biti", kazao je Krsnik.

"Znamo taj modus operandi"

Na novinarsko pitanje rekao je da Bandić nije nudio jamstvo za obranu sa slobode, jer je mislio da to nije potrebno. "Da sam mislio nuditi jamstvo mislio bih da je odgovoran. Mi znamo da on nije odgovoran i da nema mjesta ovoj odluci", zaključio je Krsnik.

Na pitanje hoće li ipak ponuditi jamstvo Krsnik je rekao da će najprije napisati žalbu, a tek onda vidjeti što i kako. "Znamo taj modus operandi", rekao je Krsnik ističući da dosadašnja praksa pokazuje da osumnjičenici u pritvoru ostaju dok se ne ispita "hrpa svjedoka", ili dok, u slučaju političara, ne podnesu ostavke.

"Bitan je samo Bandić"

Pripuzov odvjetnik Nobilo je ocijenio da je u ovom slučaju, po svemu sudeći, bitan jedino Milan Bandić, kojega je, kako je rekao, "trebalo maknuti iz Zagreba". "Opasnost od ponavljanja djela se uklanja ako Bandić da ostavku, a on je večeras najavio da to pod nikakvim okolnostima neće učiniti", kazao je Nobil

Pročitajte više