"Bankari su pravi teroristi": Pokret Occupy London poistovjećen s ekstremistima

Foto: James Mitchell/Flickr

AKTIVISTI protukapitalističke grupe Occupy London i šira javnost kritiziraju britansku policiju nakon što je Guardian objavio detalje o prezentaciji u kojoj su njeni pripadnici poistovjećeni s teroristima Al-Kaide i Irske republikanske armije (IRA).

Prezentacija, dobivena putem zahtjeva za slobodu informacija (FOIA), navodi da su pripadnici grupe primjeri "domaćeg terorizma" i jedna od potencijalnih prijetnji sigurnosti.

Aktivisti kažu da stav policije potvrđuje kako je njihov pokret prihvaćen kao realna i ozbiljna prijetnja kapitalističkom sustavu.

Na jednoj od fotografija iz prezentacije, s naslovom "Povijest domaćeg terorizma i domaća pitanja", prikazana je fotografija prosvjeda Occupy Londona iz 2011.-2012. godine zajedno s fotografijama bombaškog napada kojeg je IRA izvela 1997. godine i bombaških napada na London od 7. srpnja 2005. godine. 

"Etiketiranje i kategorizacija demokratskih prosvjeda pokazuje da su Occupy i anarhistički principi međusobnog pomaganja bez hijerarhije uplašili kapitalistički ustroj kojeg štiti policija," komentirala je za RT članica pokreta i građevinska radnica Janie Mac.

"Ne samo da su nas etiketirali kao domaće ekstremiste, već su kompanije poput Goldman Sachsa osigurale zabranu pristupa naših aktivista iako nikad nije počinjeno niti jedno kazneno djelo. Naša sloboda kretanja i naše pravo na okupljanje kompromitira ovakva politika. Nemojte pogriješiti, prava teroristička prijetnja Ujedinjenom Kraljevstvu nije par ljudi u šatorima, ona je na vrhu korporativne strukture i financijskog svijeta koji uživa u nezamislivom osobnom bogatstvu po cijenu užasavajuće budućnosti za čovječanstvo," dodaje.


Osudama se pridružila i organizacija za zaštitu ljudskih prava Legal Observers, čiji direktor Matthew Varnham kaže da otkriće Guardiana potvrđuje da vlasti legitimno protivljenje građana prihvaćaju kao ozbiljnu prijetnju.

Policija je pak u defanzivi i aktivistima nudi javnu ispriku. Viši policijski časnik je sugestiju da je Occupy London teroristička organizacija nazvao "pogreškom".

"Ponavljam, naša namjera nikad nije bila da sugeriramo kako je Occupy pokret teroristički ili ekstremistički po prirodi," piše u izjavi policijskog povjerenika Darrena Pulmana.

Pročitajte više