Banović o mentalitetu "novih Glembaja": Herojstvo bi bilo natjerati Horvatinčića da izgradi kazališnu dvoranu

"DANAS natjerati Tomislava Horvatinčića da u svojem centru izgradi kazališnu dvoranu, kao što je obećao, bilo bi narodno herojstvo", kazala je u emisiji Puls Hrvatske kazališna redateljica Snježana Banović koja smatra kako bi se mentalitet tajkuna, odnosno "novih hrvatskih Glembaja", trebao suzbiti osvještavanjem naroda i redistribucijom bogatstva. Upozorila je da se u posljednjem valu bogaćenja imetak stjecao u ime hrvatstva dok je buktio rat.

Dok je publicist Darko Petričić spominjao nacionalizaciju kao rješenje problema nove "tajkunizacije Hrvatske", sociolog Mato Matić smatra da se nećemo pokrenuti sve dok "ne saznamo način na koji su tajkuni došli do svoje imovine". "Kod nas se ukorijenila kultura koja je ostavila duboki trag. U toj kulturi vrijede pravila da oni koji su moćni sebi prilagođavaju pravila, a tada obični građani stječu dojam da se pošten način života ne isplati", kazao je Matić.

Protiv toga mentaliteta treba se boriti kritikom

Ravnateljica ZKM-a Dubravka Vrgoč je kazala da su "novi hrvatski Glembajevi", odnosno tajkuni, nastali tijekom rata kada su se izbrisale stare vrijednosti i moralna vertikala" koja je društvo držala godinama. Banović je kazala kako se protiv toga mentaliteta treba boriti "kritičkim tonom" i ne pristajati na šutnju. "Dante kaže da je u paklu najgori dio rezerviran za one koji u moralnom raspadu ostanu neutralni", rekla je Banović te se osvrnula i na splitski Pride u koje je 900 policajaca čuvalo 300 sudionika.

"Potpuni poraz reforme i napretka je kada moramo gledati da 900 naoružanih ljudi mora čuvati 300 od građana", rekla je Banović.

 

Pročitajte više