Barbara i Luka - dobitnici nagrade "Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost"

Foto: Hina, Privatni album, Zagreb.hr, Na naslovnoj fotografiji - Petra Mihalić, Marija Mihalić, Branko Mihalić i Barbara Rubinić

SVEČANOST dodjele Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost održana je danas u Staroj gradskoj vijećnici. Nagrade su dodijelili predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor i zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek. Nagrada "Luka Ritz" dodjeljuje se svake godine po jednom zagrebačkom učeniku iz osnovne i srednje škole, a ovogodišnji dobitnici izabrani su jer su iznimno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, toleranciji, međusobnom poštovanju i suzbijanju nasilja među mladima.

Nagrada se dodjeljuje od 2010. za promicanje tolerancije među učenicima i škole bez nasilja, u znak sjećanja na zagrebačkog srednjoškolca Luku Ritza koji je u lipnju 2008. brutalno pretučen na Mostu slobode i od zadobivenih ozljeda umro u bolnici. Njegova smrt izazvala je šok i glasno odjeknula u cijeloj Hrvatskoj, nakon čega je postao simbol borbe protiv nasilja među mladima.

Dobitnici nagrada su Luka Mihalić, posthumno te Barbara Rubinić.

Luka - dok se borio sa smrtonosnom bolešću pomagao je drugima

Jedinstveni 14-godišnjak, Luka Mihalić, hrabro se do kraja borio s teškom bolešću i nesebično je pomagao drugim oboljelima.


U veljači ove godine predložio je da se tijekom tradicionalne sportsko-humanitarne priredbe u OŠ Tituša Brezovačkog prikupe krvotvorne matične stanice od dobrovoljnih darivatelja, a njegovu su se pozivu odazvali Zaklada Ana Rukavina, brojni sportaši i treneri, tako da se u registar upisalo 77 darivatelja. Slična je akcija održana i u OŠ Bukovac, gdje je zahvaljujući Lukinoj inicijativi u registar upisano 120 novih članova.

Luka Mihalić školovao se u bolnici te je unatoč teškom liječenju bio odličan učenik, vedar, znatiželjan, duhovit i druželjubiv. Odvažnošću, izdržljivošću i voljom uspio je senzibilizirati svoje vršnjake, druge učenike i njihove roditelje na istinsko suosjećanje s bolesnicima podsjećajući ih svojim primjerom na stvarne vrijednosti, plemenitost i humanizam koji ne poznaju granice, kaže se u obrazloženju nagrade.

Volio je glazbu i svoju gitaru, s prijateljima igrati kompjuterske igrice i nastojao je svaku situaciju sagledati s vedrije strane.

U ime preminulog dobitnika, nagradu su preuzeli roditelji Marija i Branko Mihalić.

Barbara - pomaže beskućnicima, starijima i nemoćnima

Gimnazijalka Barbara Rubinić nositeljica je naslova Učenica generacije i aktivna članica i suvoditeljica Volonterskog kluba u svojoj I. gimnaziji te dobitnica nagrade Najvolonter. Sa svojom volonterskom skupinom aktivno sudjeluje u tradicionalnoj humanitarnoj akciji "Kap dobrote" i pomaže beskućnicima, starijima i nemoćnima.

Sa svojom volonterskom skupinom svake godine aktivno sudjeluju u tradicionalnom humanitarnom događanju I. gimnazije Kap dobrote te u gotovo svim drugim volonterskim akcijama, npr. za beskućnike u Samostanu Majke Tereze i za starije i nemoćne osobe Doma Sesvete. Uključuje se i u akcije međunarodne suradnje i pomoći afričkoj djeci. Nakon školskog posjeta Specijalnoj bolnici u Gornjoj Bistri prijavila se u ljetni volonterski kamp i s volonterima iz svijeta provela praznike pomažući kronično oboljeloj djeci.


Sudjelovala je u školskoj radionici o vršnjačkoj medijaciji kao načinu nenasilnog rješavanja sukoba, radionicama Foruma za slobodu odgoja i znanstvenom istraživanju o potrebama i socijalnoj osjetljivosti mladih "Da sam ja netko...". S volonterkama iz razreda nastavila ih je posjećivati redovito svaki drugi tjedan.

Odlična je i uzorna učenica, vrlo savjesna i odgovorna, redovito i uspješno obavlja brojne školske i izvanškolske dužnosti.

Svojim odlikama miroljubivosti, tolerancije, iznimne empatije i socijalne poduzetnosti, predstavnica je generacije mladih koji su spremni mijenjati društvo i svijet nabolje.

Barbara je predstavnica generacije mladih koji su spremni mijenjati društvo i svijet nabolje, stoji u obrazloženju nagrade "Luka Ritz - nasilje nije hrabrost".

 
"Luka bi bio sretan"

"Ova nagrada znači nam puno i drago nam je da je Grad Zagreb prepoznao nastojanja našeg sina", rekao je Lukin tata Branko i naglasio kako bi Luka danas bio sretan da čuje da je u registru već 200 upisanih potencijalnih darivatelja koštane srži i ponosan da je na današnjoj svečanosti. Nagradu je posvetio oboljeloj preminuloj i djeci koja se bore s teškim bolestima.

Barbara: Ovo mi je daljnji poticaj


Barbara je rekla da joj je nagrada poticaj da se nastavi baviti volontiranjem te obilaskom djece u Specijalnoj bolnici Gornja Bistra. "Vidjela sam koliko ima beskućnika i siromaštva, poželjela sam se baviti pomaganjem i tim ljudima", rekla je objasnivši kako to da je vrlo mlada i istodobno vrlo socijalno osviještena.

Prigodnoj svečanosti nazočili su roditelji Luke Ritza, Suzana i Reno, te dosadašnji dobitnici Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost koju Gradska skupština dodjeluje svake učenicima od 5. do 8. razreda zagrebačkih osnovnih škola te učenicima od 1. do 4. razreda srednjih škola Grada Zagreba koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, izrazitoj toleranciji i promicanju mira, slobode i jednakosti među svojim vršnjacima.

"Ova nas svečanost treba podsjetiti na trajnu obvezu izgradnje nenasilnog društva", rekao je Kosor na Međunarodni dan tolerancije te naglasio da su potvrda boljeg društva upravo ovogodišnji dobitnici nagrade, Luka i Barbara, te je citirajući poručio: 'Jedina važna stvar kad budemo odlazili bit će tragovi ljubavi što ćemo ih ostaviti za sobom'.

Sandra Švaljek nadovezala se rekavši kako život nije u nalaženju sebe, nego u stvaranju sebe, što je bio i smisao života Luke Ritza, mladog čovjeka koji je, kako je rekla, "previše volio zvijezde da bi se bojao noći".

"Svatko na svoj način, ovi mladi ljudi poručuju nam da je prilika za humano i plemenito djelovanje ovdje i sada", rekla je Švaljek.

Pročitajte više