Barbari IS-a pokazali kako su uništili antičku Palmyru: "Pohvalili" se fotografijama

Screenshot: YouTube

SVIJET se već više puta zgrozio zbog uništavanja drevnih spomenika i artefakata od strane militanata Islamske države. Grad Palmyra, kojeg nazivaju "oazom sirijske pustinje", a koji je prema UNESCO-u tamo postojao od drugog tisućljeća prije Krista, predstavlja primjer napredne arhitekture tog doba. Isto je mjesto znatno evoluiralo tijekom grčko-rimskog i perzijskog perioda, zbog čega predstavlja unikatni povijesni pogled u te kulture. ISIS sada kontrolira antički grad te uporno uništava svjetsku baštinu. Destrukcija će, svi se plaše, i dalje trajati.

Konfucije je jednom rekao - "Proučavajte povijest ako želite definirati budućnost". U Iraku, povijest je veličanstvena i duga, piše CNN.



Žele uništiti dokumente povijesti

Mjesto je to gdje su izgrađeni prvi gradovi, a organizirana vlada razvijena je prije 5 tisuća godina. To je zemlja koja je svijetu dala prvi veliki literarni rad, Ep o Gilgamešu, tisuću godine prije Homera, i dvije tisuće godina prije Krista.

ISIS, kao i mnogo drugih ikonoklastičnih ekstremističkih grupa kroz povijest, želi uništiti dokumente povijesti. Prošlog tjedna internetom je cirkulirao video koji prikazuje uništavanje areholoških objekata od strane džihadista u mosulskom muzeju. Cijeli bi "spektakl" bio ridikulozan i jadan, da nije toliko tragičan.



Iako postoje sugestije da su neki od uništenih objekata samo kopije, za mnoge se tvrdi kako su jedinstveni i nezamjenjivi objekti koji su preživjeli tisuće godina, sve dok ih nisu uništili islamisti.

ISIS  se dobro zaposlio uništavanjem slavnih vrata Nergal, ulaza u antički grad Nineveh, grad s povijesti koja datira tisućama godina unatrag. Navodno su s buldožerom uništili mjesto Nimrud, metropolu asirskog kralja Ashurnasirpala II. i izvor slavne slonovače, iz 9. stoljeća prije Krista. Istu je slonovaču čistila ni manje ni više nego Agatha Christie, dok je sa svojim suprugom arheologom istraživala slavno područje.

Svi napadi na arheološki značajna mjesta i artefakte brutalni su napad na kolektivnu ljudsku memoriju. Oni čovječanstvu oduzimaju dokaze ljudskih uspjeha i razvoja.

Barbarski nihilizam pokreće militante ISIS-a

Destrukcija samo govori od nevjerojatnom nasilju i brutalnosti koja služi kao pogon ISIS-a. Teroristička grupa sustavno uništava dokaz velike povijesti Iraka, barbarski nihilizam upravo je izraz koji najbolje opisuje njihove namjere i djelovanja.

Stvar koja dodatno pogoršava kulturnu tragediju jest to što takve napade čine u ime religije, što je samo po sebi neiskreno i licemjerno. Pogotovo kad se zna da ISIS prilično revno pretražuje arheološka nalazišta i artefakte prodaje na crnom tržištu.



Svi ti objekti materijalni su svjedoci povijesti svjedočanstva, oni ne postoje samo za učenjake, oni su vlasništvo svih ljudi. Oni su upravo povijest koja pomaže u definiranju budućnosti.

Antička Mezopotamija, moderni Irak, srce je ljudske priče, dom prvih gradova, država i carstava. Nasljedstvo Iraka nasljedstvo je svih nas.

Pročitajte više