Barišić: Zoran Gobac mi je rekao da je HDZ dobio dva milijuna eura od izgradnje Arene Zagreb

MLADEN BARIŠIĆ u svojim iskazima pred Uskokom prozvao je Marka Perkovića Thompsona, Matu Kovača, Ninu Badrić, Zorana Gopca, bivšeg dečka Petre Sanader Andreja Dojkića... Na Županijskom sudu opet su se čitali Barišićevi iskazi, s obzirom da se bivši HDZ-ov rizničar odlučio braniti šutnjom.

> Tijek ročišta

Čuli smo tako već poznatu priču, prema kojoj je Thompson od HDZ-a dobio čak 515.000 eura kako u kampanji ne bi pjevao za konkurentski HSP. Barišić tvrdi da je izvorni dogovor bio da se Thompsonu isplati između 100 i 200 tisuća eura. Taj novac je Thompson planirao potrošiti na izgradnju kuće.

"Snađi se kako znaš"

No, nakon što je bolje razmislio, popularni je pjevač, čini se, odlučio svoju šutnju skupo naplatiti. Barišić tvrdi da je Thompson preko svog posrednika fra Slavena poručio da želi da mu se isplati više od pola milijuna eura. "Saznao sam da je odustao od gradnje kuće i kasnije vidio da je kupio luksuzni penthouse", kazao je Barišić.

Kada je HDZ-ov "torbar" prenio Ivi Sanaderu informaciju o svoti novca koju Thompson traži, uz opasku da je to ipak previše, bivši premijer nije previše razmišljao. "Snađi se kako znaš i prikupi taj novac", navodno je bila direktiva koju je Barišić dobio od svog stranačkog šefa.

Radilo se, naravno, o novcu iz "crnog fonda", koji je izvučen preko Fimi-medije. Iz istog fonda, tvrdi Barišić, novac su dobili i Mišo Kovač (80.000 eura) i Nina Badrić (40.000 eura), koji su u kampanji 2007. godine pjevali za HDZ.


Dečku Petre Sanader "sredili" BMW

Svoj utjecaj je, prema Barišićevu iskazu, Sanader koristio i kako bi udobrovoljio svoju kćer Petru. Njenom bivšem dečku Andreju Dojkiću Barišić je, prema Sanaderovu nalogu, "sredio" korištenje sponzorskog BMW-a. Tvrdi da je Sanader od njega tražio da kontaktira Franju Tomića i zatraži BMW na korištenje za Dojkića. Rok korištenja se dvaput produživao kako bi cijena vozila pala, da bi ga Dojkić mogao otkupiti po povoljnijoj cijeni, kazao je Barišić.

Barišić također tvrdi da je za Sanaderova prijatelja Marija Zubovića organizirao kupnju dva "oldtimer" automobila, koji su stigli iz Njemačke za ukupno 60.000 eura. Sanader je, tvrdi Barišić, za tu transakciju bio vrlo zainteresiran, iz čega je Barišić zaključio da je jedno od vozila namijenjeno Sanaderu.

25.000 eura za Franka Bilavera, Sanaderova braća dobivala "džeparac"

Uz to, Barišić tvrdi da je Sanadera i njegove prijatelje organizirao godišnje odmore na jahti Romanca, odnosno nabavljao sve potrebne namirnice, što je koštao 30-ak tisuća kuna. Sredstvima iz crnih fondova plaćao je i Sanaderova odjela koja su dostavljana iz Italije. Spomenuo je i Franka Bilavera, "Sanaderovog čovjeka od povjerenja", šefa HDZ-ove iseljeničke organizacije u SAD-u, za kojeg kaže da je informatičke usluge naplatio 25.000 eura.

Svaki mjesec Barišić je u HDZ, za potrebe funkcioniranja stranke, dostavljao 100 do 200 tisuća kuna. Te su transakcije, tvrdi Barišić, dogovarane s Brankom Pavošević. Također je kazao da mu je i Ivan Jarnjak, tadašnji glavni tajnik stranke, s vremena na vrijeme znao kazati da je potrebno osigurati određenu količinu novca za uredski materijal i slične potrepštine.

Iz "crnih fondova" su, tvrdi Barišić, novac dobivala i Sanaderova braća. Kad god bi Flavio i Miroslav Sanader dolazili u Zagreb, od Barišića su dobivali "džeparac", te im je plaćan smještaj u hotelu Westin. Barišić tvrdi da je manje svote novca nekoliko puta dostavljao i don Vinku Sanaderu. "Znam da je jednu isplatu koristio za promociju knjige, samo ne znam je li se radilo o njegovoj knjizi, ili o knjizi don Kaćunka", posvjedočio je Barišić.

Dva milijuna eura od Arene Zagreb

Dotaknuo se Barišić i prvog čovjeka hrvatskog rukometa, Zorana Gopca, s kojim je HDZ, prema Barišićevu iskazu, "poslovao" u vrijeme izgradnje Arene Zagreb. "Zoran Gobac mi je rekao da je riješena stvar oko izgradnje Arene i da je za stranku skupljena svota od dva milijuna eura", stoji u Barišićevu iskazu.

HDZ-ov rizničar tvrdi da u tom trenutku nije znao o čemu se radi. Dodao je da mu je Gobac spominjao šefa Ingre Igora Oppenheima, kao i izvjesnog Kostrenčića. "Sve sam to ispričao Sanaderu, koji je također ostao začuđen", kaže Barišić. S Gopcem se opet susreo nešto kasnije, na svečanom otvorenju Arene, kada ga je pozvao da Sanaderu objasni o čemu se radi.

"Sanader se tada više nije činio iznenađen tom pričom. Gobac je tvrdio da je dva milijuna eura predano Ratku Mačeku", kazao je Barišić u Uskoku. Mačeka je Barišić spominjao i kod kupnje Osječke televizije i Hrvatskog lista, kao i kao posrednika u poslovanju s izvjesnom marketinškom agencijom iz Irske, te kao čovjeka kojem je isplaćivana gotovina za poslove koje je za HDZ obavljala tvrtka Massol.

Sanader: Nisam dobivao novac

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović kazao je da je Barišićev iskaz neistinit. Prodanović je primijetio da Barišić zapravo nije iznosio svoju obranu, već optužbe na račun drugih, iz čega Prodanović zaključuje da je postigao dogovor s tužiteljstvom. Prigovor na Barišićev iskaz imao je i sam Sanader:

"Ja odbacujem to, to jednostavno nije točno. On je radio što je radio, ali nije točno da sam mu ja to naredio, niti sam primao novac. Drugo, zanimljivo je da nismo vidjeli snimljeno niti jedno svjedočenje, nego samo ono kada su posrijedi nekakve formalnosti. A kad ovo govori to ne znamo, već se samo čita zapisnik. To može biti po zakonu, ali je krajnje indikativno".

Pročitajte više