"Barišić kao gradonačelnik Gorice stekao i zatajio 80 tisuća eura vrijednu kuću u Pokupskom!"

Foto: Stožer

KOALICIJA SDP-HNS-HSLS-HSU u Velikoj Gorici oštro je napala HDZ-ovog gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića optuživši ga da je kao gradonačelnik stekao i zatajio 80 tisuća eura vrijednu kuću u Pokupskom. Njihovo priopćenje objavljujemo u cijelosti:
 

"Kakva je sprega Božidara Škrinjarića, HDZ-ovoga načelnika Pokupskog i Dražena Barišića, HDZ-ova gradonačelnika Velike Gorice? Zašto se ništa ne može doznati o uvjetima prodaje općinskoga zemljišta u Pokupskom? Zašto je Barišić zatajio imovinu supruge u svojoj imovinskoj kartici? Otkud Barišiću novac za gradnju luksuzne vikendice na Sunčanom Brijegu u vrijeme obavljanja dužnosti gradonačelnika? Tko je obavljao građevinske radove na kući i jesu li računi plaćeni? Imaju li uporišta glasine o korupciji?

Velikogoričkoga gradonačelnika Dražena Barišića sustigla je noćna mora koje se vjerojatno najviše bojao: u finalu predizborne kampanje otkriveno je da je u najvećoj tajnosti na ime supruge Nikoline Vučković Barišić u Pokupskom sagradio luksuznu vikendicu koju nije propisno prijavio u svojoj imovinskoj kartici!

Protiv Barišića poveden postupak

Velebna troetažna vikendica od hrastovine, s garažom i vinskim podrumom, na najprestižnijoj lokaciji na elitnom Sunčanom Brijegu s kojega puca pogled na Kupu, sa zemljištem vrijedi, prema procjenama stručnjaka za nekretnine, najmanje 80 tisuća eura. Radi se o jednom od najvećih i najbolje pozicioniranih placeva (sastoji se od dvije parcele) na toj prestižnoj lokaciji od ukupno 842 četvorna hvata ili preko 3 tisuće četvornih metara!

Kršenje Zakona o sprečavanju sukoba interesa Barišiću je već priskrbilo prijavu državnom Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa, pred kojim će vrlo skoro do u detalje morati objasniti sve okolnosti stjecanja neprijavljene imovine. kazne za ovakve prekršaje idu sve do smjenjivanja s javne dužnosti!

Uz to, ovaj je slučaj otvorio i niz drugih pitanja koja na ozbiljnu kušnju stavljaju njegov politički moral i namjeru da se ponovno kandidira na lokalnim izborima. Njegova krilatica "sve po zakonu" pokazala se, kad su u pitanju njegovi privatni interesi, vrlo upitnom.

Kako je Barišić uopće stekao zemljište na toj elitnoj lokaciji, pitaju se mnogi. Naime, afera s nekadašnjim općinskim zemljištem na Sunčanom Brijegu, nedaleko od kupskih plaža, kojega je za gradnju vikendica rasprodao Božidar Škrinjarić, HDZ-ov "vječni" načelnik općine Pokupsko, valja se već godinama. Prema riječima općinskih vijećnika oni bezuspješno još od 2010. godine pokušavaju doći do podataka kome je, pod kojim uvjetima i za koje novce načelnik prodao općinsko zemljište ali Škrinjarić odbija objaviti podatke, podgrijavajući time glasine da su natječaji za prodaju parcela bili namješteni prijateljima i stranačkim kolegama.

Odmah su krenule špekulacije o sprezi stranačkih drugova Barišića i Škrinjarića i navodnom vraćanju nekih ranijih usluga. No, uvidom u kupoprodajni ugovor, saznali smo da Barišić zemljište na Sunčanom Brijegu nije kupio izravno od Općine Pokupsko. Učinio je to posrednik 2010. godine koji ga je nakon 5 mjeseci preprodao Barišićevoj supruzi Nikolini, inače zaposlenici Centra za odgoj djece i mladeži u Velikoj Gorici, i to za 160 tisuća kuna. Iako je prijenos vlasništva u zemljišnim knjigama napravljen tek 2012. godine (u katastru još nije), Barišićeva supruga je građevinsku dozvolu ekspresno dobila već 2011. godine na svoje ime i to na osnovu kupoprodajnoga ugovora, a ne vlasničkoga lista! Građevinsku dozvolu je izdala Cvetlana Brigljević, službenica velikogoričkog Ureda za prostorno uređenje i izgradnju. Da to nije moguće postići "običnim smrtnicima" potvrdilo nam je više izvora pa se postavlja pitanje nije li Dražen Barišić svojoj podređenoj službenici naprosto naredio da zahtjev njegove supruge riješi prečicom i po hitnom postupku?



Novinari Barišića uhvatili u laži


Gradilište gotovo dovršene Barišićeve kuće, koja na prizemlju i u potkrovlju ima oko 70 m2 stambene površine, natkrivenu terasu od oko 20 m2 i u podrumu još oko 60 m2 garaže i vinskoga podruma, nije uopće propisno ograđeno, zaštićeno niti označeno. Nema table s podacima o investitoru, projektantu i izvođaču radova, izdanoj građevinskoj dozvoli i nadzornom inženjeru. Dakle, prekršen je i Zakon o gradnji. Možda je sve to napravljeno s namjerom, da prolaznici pa onda ni javnost ne doznaju tko gradi kuću!


Barišić je, na upit novinara očito zatečen pitanjem, 30. travnja nemušto odgovorio da je "sva njegova imovina legalna i čista", da se "vikendica vodi na njegovu suprugu" te da je "prijavio promjenu i imovinskoj kartici" i da će "rado svoju imovinsku karticu dati na uvid". Ako laže koza – ne laže rog, stara je poslovica koja se ponovno pokazala točnom. Naime, novinari su, baš kao što smo to i mi uradili, odmah pregledali službenu imovinsku karticu Dražena Barišića na web stranici Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa i ustanovili da tamo zemljišta i vikendice – nema, odnosno da je Barišić uhvaćen u laži! Niti je prijavljen neki izvanredni prihod, niti podignut kredit u banci, a bogme ni ušteđevina od koje je bilo moguće sagraditi nešto takve vrijednosti. Odmah se, opravdano ili ne, otvaraju sumnje o pogodovanju i korupciji. Barišić je trebao znati da kao javni dužnosnik javnosti mora regularno polagati račune o stjecanju imovine za vrijeme obnašanja dužnosti gradonačelnika. Javnost je, nakon bezbrojnih afera u koje su listom bili "umočeni" baš HDZ-ovci, izrazito osjetljiva, pogotovo kad su političari u pitanju, na sve njihove prihode i načine njihova stjecanja.

Odakle novci za gradnju kuće?

Zašto je Barišić zatajio da je u protekle tri godine, dok je obnašao dužnost velikogoričkoga gradonačelnika, stekao vrijednu imovinu o kojoj većina ljudi može samo sanjati? Odakle mu novac za tu vrijednu investiciju? Njegova plaća i plaća supruge ne premašuju zajedno neto iznos od 19 tisuća kuna mjesečno. Uz najveća moguća odricanja Barišić nije mogao bez kredita ili pomoći sa strane kupiti ni zemljište, a kamoli sagraditi skupocjenu hrastovu kuću s vinskim podrumom. Tko je Barišiću pomogao? Rodbina? "Prijatelji iz Argentine"? Stranački kolege ili netko treći? Tko je izvodio radove, nabavljao i dopremao građevinski materijal? Jesu li te tvrtke možda u vrijeme njegova mandata poslovale s Gradom ili nekim gradskim poduzećem? Jesu li te usluge uredno plaćene ili su nečim kompenzirane? Ima li Barišić račune da je sve platio i da je uredno platio porez?

Od kad su na ovu aferu širu javnost upozorili mediji Barišića smo čekali punih 10 dana da se obrati javnosti s pojašnjenjima i dokumentacijom koja bi s njega skinula sve sumnje. Ali to nije napravio, neizravno se rugajući građanima i njihovu pravu da znaju sve što je bitno o onome tko im se nudi na izborima.

Do svih ovih pitanja, na koja će Barišić vjerojatno s mukom sad morati odgovarati, uopće ne bi došlo da je sve to na vrijeme i na Zakonom propisan način prijavio, odnosno da ovu priču nije tajio od javnosti pune tri godine. Neka pokaže sve ugovore, dozvole i račune, to je dužan građanima. No što ako ne bude imao što pokazati?"

Pročitajte više