Bauk: Stavljamo pod kontrolu sustav obračuna plaća

Foto: Goran Mehkek/Cropix

MINISTAR uprave Arsen Bauk ne zna koliko će se središnjim obračunom plaća za 17 ministarstava uštedjeti proračunskih sredstava. Rekao je da će konkretne uštede biti na softveru koji se u državnim tijelima koristi za obračun plaća.

"Ovo će biti stavljanje sustava pod kontrolu. Prije mjesec-dva, čitao sam da se govorilo o velikom broju dodataka, o velikom broju drugih prava koja nisu bila sustavno praćena i popisana na jednom mjestu. To ćemo sada, kada sustav u potpunosti profunkcionira, imati na jednom mjestu i onda ćemo moći detaljnije govoriti o uštedama u smislu obračuna plaća. Što bi značile uštede? To znači da netko do sada nije obračunavao plaću u skladu sa zakonom", rekao je Bauk.

Plan je sustav staviti u funkciju tijekom 2013. pa će se tek u proračunu za 2014. godinu predvidjeti plan ušteda, rekao je ministar i dodao da je u 17 ministarstava, koja su do sada obuhvaćena, zaposleno 10.000 službenika.

"To je svega negdje četiri posto od ukupnog broja onih koji plaću primaju iz proračuna. Najveći se broj odnosi na školstvo i znanost - 90 tisuća, na zdravstvo 60 tisuća, državni službenici čine jedan manji dio. Dakle, ako bude ušteda one će se vidjeti na pozicijama Ministarstva znanosti i HZZO-a, jer su to najveći sustavi. Ali za sada nam je najlakše krenuti od ministarstava jer se radi o manjem dijelu koji je u jednom sustavu i jednoj uredbi i nakon toga ćemo taj krug širiti dalje. Važno je da se počelo. Ta priča traje već sedam godina i bilo je vrijeme da se počne", zaključio je Bauk.

Pročitajte više