Bauk ne želi reći je li za ili protiv referenduma o braku: Ako ga Sabor raspiše, moram ga provesti!

Foto: Hina

MINISTAR uprave Arsen Bauk gostovao je u HRT-ovoj emisiji Hrvatska uživo na temu raspisivanja referenduma o braku, ali svi oni koji su se nadali konkretnim odgovorima i rješenjima od ministra su mogli čuti uglavnom kako on o tome ne odlučuje i ne može dati odgovor na postavljeno pitanje.

Zašto se ne traži ocjenu ustavnosti ovog diskriminirajućeg referenduma? Zašto se uopće dozvolilo da rupe u zakonu dovedu do toga da se ovakvo referendumsko pitanje može raspisati? Koliko će još besmislenih referenduma građani Hrvatske platiti iz svojih džepova prije nego li se te zakonske ruke zakrpa?

Konkretnijih odgovora od Bauka nije bilo, već je rekao da je kao član Vlade doveden u neugodnu poziciju, jer je na Saboru da raspiše referendum, a na njemu da odluku provede: "Ako Sabor donese odluku da se raspiše referendum mi smo ga dužni provesti". Upitan bi li kao saborski zastupnik glasao za ili protiv, Bauk je opet odgovorio neodređeno: "Vjerojatno bih izašao iz dvorane i ne bih glasao". A da je član saborskog odbora, bi li onda bio za ili protiv? E, na to pitanje Bauk nije mogao dati odgovor.

Dragan Zelić iz GONG-a je kazao kako su nužne hitne promjene jer ovaj besmisleni referendum će građanima iz džepova izbiti 47 milijuna kuna, a rupe u zakonu ostavljaju mogućnost raspisivanja još besmislenih referenduma, čak i onih koji bi izazvali ozbiljnu ustavnu krizu u državi, primjerice referenduma o tome treba li ukinuti Hrvatski sabor.

Pročitajte više