Bauk odgovara Mlakaru: Tko je u HDZ-u radio na Drugom memorandumu SANU-a?

Saborski zastupnik HDZ-a Davorin Mlakar izjavio je kako danas predloženim izmjenama Zakona o sustavu državne uprave vlada dosljedno namjerava uništiti državnu upravu.

"Teško mi je uopće gledati predložene izmjene zakona o sustavu državne uprave koju ova Vlada dosljedno kani uništiti i ovo mi se više čini kao provođenje drugog memoranduma SANU-a nego kao briga o hrvatskoj administraciji", rekao je Mlakar novinarima u Hrvatskom saboru.

Vlada, kaže Mlakar, nema dovoljno ozbiljnosti kada formira nova tijela državne uprave, odnosno spaja ih pa ih naziva brojevima i brojčanim oznakama.

"To sam po prvi put vidio u našoj praksi, imat ćemo ured 1, 2, 3, 4, 5", čudio se Mlakar.

Čini mu se, rekao je, da je taj zakonski prijedlog na putu onoga što je Vlada počela govoriti o regionalizaciji države.

"Sad 20 ureda koji su obavljali poslove državne uprave spaja u pet - to mi se čini kao uvođenje njihove ideje pet regija u Hrvatskoj i to su probali već učiniti u izmjenama Ustava", kazao je.

HDZ-ov osnovni argument protiv takvog prijedloga je, kaže Mlakar, taj što su željeli napraviti decentralizaciju poslova državne uprave.

"Dakle, da dodatno opteretimo urede državne uprave, da rade sve poslove države uprave u prvom stupnju, a ne da ih spajamo i ustvari im uzimamo nadležnosti, centraliziramo, što radi ova Vlada", rekao je.

Vlada izmjenama Zakona o sustavu državne uprave predlaže da Hrvatska ubuduće nema 20 ureda državne uprave već samo njih pet.

Odgovor na prozivku došao je ubrzo. Arsen Bauk objavio je na svome Facebook profilu članak Statuta HDZ-a i upitao tko je u HDZ-u radio na Drugom memorandumu SANU-a?

"U članku 31.e Statuta HDZ-a Hrvatska je podijeljena u "skupine županija" koje se u dobroj mjeri poklapaju sa "skupinama županija" koje obuhvaćaju Uredi državne uprave. Tko je dakle u HDZ-u radio na "Drugom memorandumu SANU" pitanje je sad...", napisao je Bauk.

 

Pročitajte više