Belmina, beba koja je "podigla BiH na noge", vraćena na odjel intenzivne njege

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

ZBOG plućne insuficijencije zdravstveno stanje tromjesečne Belmine Ibrišević, koja se nalazi na klinici u njemačkom Tübingenu, gdje joj je prije deset dana transplantirana koštana srž, naglo je pogoršano. To je za "Dnevni avaz" potvrdila Suada Kovačević iz Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja.

Iako je Belmina nedavno napustila Odjel intenzivne njege i bila dobro, morala je, nažalost, ponovo biti primljena na isti odjel nakon što je došlo do poremećaja s disanjem i radom pluća.

"Trajanje liječenja ne može se predvidjeti, još je rano govoriti o uspješnosti transplantacije. Mi smo u stalnom kontaktu s prof. Peterom Langom, koji je Belminu operirao. On i njegov tim čine sve što je u njihovoj moći da liječenje postigne željene rezultate. Nadamo se da će tako i biti", kazala je Kovačević.

Podsjetimo, slučaj tromjesečne bebe Belmine iz Donje Orahovice kod Gračanice, koja nije mogla dobiti matični broj, a samim time niti putovnicu, bio je povod za prosvjede građana u Sarajevu i drugim gradovima BiH. Prosvjed je potaknuo Vijeće ministara BiH da donese privremenu odluku o matičnim brojevima, nakon čega su Ibriševići uspjeli izvaditi putovnicu za Belminu i na taj način osigurati njezin odlazak u Njemačku.

Pročitajte više