Bespuća MUP-ovog natječaja: Ponovno odabrana ista stanica za tehnički pregled u Sinju

Foto: Arhiva

POVJERENSTVO MUP-a u ponovljenom je natječaju ponovno odabralo istu stanicu za tehnički pregled u Sinju, kao i prije gotovo pune tri godine. Natječaj je stopiran prošle godine nakon kaznene prijave protiv Dragana Labrovića Gige, direktora Hazardera, tvrtke koja je Croatia osiguranju prodala teren i podigla Stanicu. O slučaju je Index pisao prije dva mjeseca, nakon raspisivanja ponovljenog natječaja.

Promjena vlasti zakomplicirala posao u Sinju

Prvi natječaj je objavljen krajem 2010. godine. Javili su se Hazarder i tvrtka Petrolvilla. Početkom 2011. godine Povjerenstvo MUP-a odabralo je Hazarder koji je sklopio ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji s Croatia osiguranjem. Postupak je zastao jer je prigovor uložio Mate Jujnović, vlasnik postojeće stanice za tehnički pregled u Sinju.

Sredinom 2012. godine ravnatelj policije je bez objašnjenja odbio potpisati rješenje za rad iako su ga djelatnici Ravnateljstva napisali nakon tehničkog pregleda. Sve je bilo spremno za rad, ali stanica nikada nije puštena u rad.  

Početkom 2013. godine natječaj je poništen, a koji mjesec kasnije ponovno raspisan. Nikada se nisu doznali razlozi, osim što se paušalno navodilo da se po prijavi istražuju Labrović i ljudi iz Croatia osiguranja. Koliko je poznato, nikada se ništa konkretno nije utvrdilo, a Index je već izrazio sumnju da je kamen smutnje u cijelom ovom poslu bila promjena vlasti i ministra policije krajem 2011. godine.

Ostojiću bili problem Vaso i Dacola? 

Situaciju je svakako usložila okolnost da je u Hazarderu sinjski ugostitelj Davor Žanko Dacola, koji se svojedobno našao na udaru ravnatelja policije Ranka Ostojića u aferi M-Power s terencima za američke špijune u Bosni. Ništa se nije uspjelo dokazati, ali je Ostojić, tada ravnatelj policije, zatvorio prijelaz preko granice koji je vodio do Dacolinog motela Heidi na Kamešnici. Kako je Labrović usto vrlo blizak tajniku HDZ-a Milijanu Brkiću Vasi, sva je prilika da se istraživalo ima li on kakav udio u ovoj sinjskoj poslovnoj avanturi. Podsjetimo, i s njim je ministar Ostojić imao stanovitih neugodnosti kada se hvatao odbjegli general Mirko Norac.

Jujnović: Bankrotirat ćemo! Uložio sam 10 milijuna kuna u novu stanicu

Dok se otezalo s potpisivanjem rješenja za rad stanici Croatia osiguranja, vlasnik postojeće stanice za tehnički pregled u Sinju Mate Jujnović sagradio je novu te je uz CO konkurirao na novom natječaju. Razočaran je odabirom MUP-ovog povjerenstva.

"Ta stanica nije trebala biti, jer smo mi imali pravo na proširenje. Napravili smo sve što treba, ali Croatia osiguranje i Centar za vozila rade protiv nas, a za sebe. Ako u Hrvatskoj ima zakona, a ja mislim da ga ima, sve će se izviditi. Za taj natječaj nije bilo uporišta. MUP je tražio od nas da se proširimo i sada kada smo to napravili i uložili 10 i pol milijuna kuna, što sada da ja radim?! Bankrotirat ćemo! Što sam radio ako nije trebalo? Sada u Sinju ima 7 traka, a treba ih tek dvije. Nema mjesta za dvojicu, nego samo za jednog. Tko jači, taj tlači. Kriminal i dalje radi, normalno da ću se žaliti. Tjerat ću ovo sve do Strasbourga ako treba. Ja sam najsolidnija tvrtka u Hrvatskoj, moje firme nemaju ni lipe duga, a porijeklo mog kapitala dobro je poznato i spreman sam da se u potpunosti provjeri ako treba", kaže Mate Jujnović.

Labrović: Potpis neće biti problem

Stvari su se sada zapravo vratile na stanje otprije godinu i pol kada je rješenje za rad bilo napisano, ali ne i potpisano. Labrović drži da će ovaj put sve biti u redu i da potpis ravnatelja policije neće biti problem. Za rješenje je iznimno zainteresiran, budući da Croatia osiguranje plaća Hazarderu 13 milijuna kuna tek kada stanica započne s radom, a što je moglo biti još prije godinu i pol.

 

 

Pročitajte više