Bez iznenađenja: Za novog predsjednika Svjetske banke izabran Amerikanac Jim Yong Kim

IZVRŠNI Odbor Svjetske banke za novog predsjednika je izabrao Amerikanca korejskog porijekla Jim Yong Kim, izvijestio je Reuters. 

Izvršni odbor koji broji 25 članova odabrao je nasljednika Roberta Zoelicka, čiji mandat istječe u lipnju.

Valja napomenuti kako je ovo institucija kojom dominira SAD, te je predsjednik Svjetske banke prema nepisanoj konvenciji uvijek Amerikanac. Otkad je tijelo utemeljeno 1944. godine, nikad ga nije vodio nitko drugi nego Amerikanac. Štoviše, ovo je bio prvi put da je odbor uopće glasao o predsjedniku.

Protukandidatkinja Jim Yong Kimu je bila Nigerijka Ngozi Okonjo-Iweala. Treći kandidat, Kolumbijac Jose Antonio Ocampo, iz utrke se povukao prošlog petka kazavši kako je proces selekcije puka politička farsa.

Iako je Amerikanac Kim slovio kao nedvojbeni favorit, sama činjenica da je imao protukandidata, i to iz zemlje koja baš i ne pripada u prvi red svjetskih sila, viđena je kao dobar znak u zemljama koje su okarakterizirane kao nadolazeće ekonomske sile. "Plijen se više ne dijeli samo u zadimljenim sobama u kojima sjede samo Europljani i Amerikanci", južnoafrički ministar financija Pravin Gordhan.

Najjače europske sile, baš kao i Japan, su ranije kazale kako će podržati Kima, a samo Europa i Japan zajedno čine 54 posto glasačkog tijela u Svjetskoj banci. Čak 15,85 posto glasačkog udjela ima sam SAD. Ngozi Okonjo-Iweala službeno je imala podršku samo Afričke unije, ali na nju otpada samo 5.9 posto glasačke moći u Svjetskoj banci.

Pročitajte više