BiH bi uz reforme do 2020. mogla dobiti 620 milijuna pomoći od Europske unije

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

BOSNA I HERCEGOVINA može računati na dodatnih 620 milijuna eura pomoći Europske unije iz njenih pretpristupnih fondova (IPA) što bi značajno pomoglo njenom gospodarskom oporavku no da bi dobila taj novac sama se mora angažirati na provedbi reformi, upozorila je ravnateljica Ravnateljstva za europske integracije BiH Nevenka Savić.

Ona je za banjolučke "Nezavisne novine" od utorka potvrdila kako program IPA II podrazumijeva značajnu financijsku potporu BiH uz uvjet da ta država uspostavi odgovarajući mehanizam koordinacije s Unijom i usvoji strategije razvitka u različitim područjima.

"Za proračunsko razdoblje 2014. do 2020. godine najprije treba usvojiti IPA regulativu, a onda ćemo vjerojatno na raspolaganju imati oko 620 milijuna eura", kazala je Savić.

BiH trenutačno ima na raspolaganju oko 360 milijuna eura odobrenih kroz program IPA I.

Savić drži kako će BiH vjerojatno ostati u središtu pozornosti Europske unije bez obzira na sadašnju krizu u Ukrajini kao i na ishod predstojećih izbora za Europski parlament i formiranje nove Europske komisije.

"Svi dužnosnici EU naglašavaju kako BiH ima europsku perspektivu. Ne vjerujem da će se to promijeniti bez obzira kakva su goruća pitanja EU i koja garnitura bude na čelu Unije i njenih institucija", kazala je Savić.

Potvrdila je kako rješavanje provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" odnosno uklanjanje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina iz izbornog procesa ostaje ključni preduvjet za približavanje BiH Uniji.

Uz političku štetu koju je BiH nanijela činjenica da o tome još uvijek nema političkog dogovora ta je zemlja, po riječima Nevenke Sabić, već sada definitivno pretrpjela i onu novčanu jer je trajno ostala bez 45 milijuna eura iz programa IPA I koji su preusmjereni kao pomoć drugim državama regije.

Pročitajte više