BiH traži novog ministra sigurnosti i doministra financija

Foto: HRT

PREDSJEDATELJ Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda pozvao je u petak parlamentarne političke stranke da predlože svoje kandidate za dužnosti ministra sigurnosti i zamjenika ministra financija koje su upražnjene nakon smjene Fahrudina Radončića i ostavke Edite Đapo.

Iz Bevandina ureda potvrđeno je da je poziv poslan svim strankama koje imaju zastupnike u sadašnjem sazivu državnog parlamenta.

Fahrudin Radončić smijenjen je s dužnosti ministra sigurnosti 29. travnja, na poticaj Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH). Ocijenjeno je da je Radončić odgovoran jer nije poduzeo mjere za zaštitu državne imovine tijekom prosvjeda 7. veljače u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru i Bihaću kada su zapaljene ili teško oštećene zgrade Predsjedništva BiH te županijskih vlada.

Nakon Radončićeve smjene vodstvo njegova Saveza za bolju budućnost (SBB) zatražilo je početkom ovog tjedna doministricu financija Editu Đapo, koja je također član te stranke, da podnese ostavku kako bi se SBB potpuno povukao iz vlasti.

Đapo je svoju ostavku dostavila Bevandi 7. svibnja.

Radončić i Đapo imenovani su na dužnosti 2013. pošto je SDP raskinuo koaliciju sa Strankom demokratske akcije (SDA) čiji su kandidati do tada bili ministri sigurnosti i doministra financija.

Kratkotrajni savez SDP-a Zlatka Lagumdžije i Radončićeva SBB-a proteklih se mjeseci ipak raspao pa su SDP i SDA ponovo uspostavile blisku suradnju.

Dužnosnici SDA ipak još nisu naznačili hoće li predložiti svoje kandidate za upražnjena mjesta s obzirom da bi sukladno zakonom definiranim nacionalnim kvotama za ministarske pozicije ponovo trebale biti imenovane osobe bošnjačke nacionalnosti.

UZ SDP, SDA i SBB u parlamentu BiH zastupljeni su i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, HDZ BiH, HDZ 1990, Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatska stranka prava BiH, Srpska demokratska stranka (SDS), Narodna stranka "Radom za boljitak", Demokratska narodna zajednica BiH, Partija demokratskog progresa i Demokratski narodni savez.

Imenovanje novih dužnosnika bit će četvrta rekonstrukcija Vijeća ministara u BiH u sadašnjem mandatu koji traje nepune tri godine, a istječe u listopadu za kada su najavljeni opći izbori.

Pročitajte više