Biden upozorio Rusiju: Ugrozite li ukrajinske izbore, slijede stroge sankcije

Foto: Hina

AMERIČKI potpredsjednik Joe Biden zaprijetio je strožim sankcijama službenoj Moskvi ugrozi li ukrajinske izbore zakazane za 25. svibnja.

"Složili smo se da moramo ostati odlučni u vezi s uvođenjem snažnijih sankcija za Rusiju odluči li ona potkopati nedjeljne izbore, a moramo biti jednako odlučni i u potpori NATO-u", rekao je Biden novinarima nakon sastanka s rumunjskim predsjednikom Traianom Basescuom, javlja Reuters.

Biden je u Bukurešt stigao u utorak u sklopu turneje kojom službeni Washington želi uvjeriti istočnoeuropske saveznike u američku potporu kad je u pitanju sukob s Rusijom oko Ukrajine.

"Sve zemlje moraju iskoristiti svoj utjecaj da osiguraju Ukrajincima sigurnost i glasanje u slobodi. To je temeljno" za tu zemlju, prenosi France Presse Bidenove riječi.

Biden je naglasio da će NATO ojačati nazočnost u srednjoj i istočnoj Europi, "u zraku, na moru i na kopnu".

"Došao sam vam u ime predsjednika Baracka Obame reći: 'Računajte na nas'", rekao je Biden.

Ruski vojnici napuštaju granicu s Ukrajinom, NATO ne vidi znakove povlačenja

Ruski vojnici koji su sudjelovali u vojnim vježbama u tri regije koje graniče s Ukrajinom pripremaju se napustiti ta područja i vratiti se u svoje stalne baze, priopćilo je u srijedu ministarstvo obrane.

Kremlj je priopćio u ponedjeljak da je Putin rekao ministru obrane da naredi povratak vojnika u baze nakon vježbi u regijama Rostova, Belgoroda i Brjanska, ali NATO i SAD navode da nisu vidjeli znakove povlačenja.


U priopćenju ministarstva stoji da su navedene postrojbe provele 24 sata u pakiranju i pripremi za odlazak te da se sada "kreću prema željezničkim postajama i poljskim aerodromima" kako bi se vratili u svoje baze, javila je novinska agencija RIA.

Povlačenje bi moglo ublažiti napetosti prije predsjedničkih izbora u Ukrajini koji se održavaju u nedjelju.

Međutim, NATO i daje tvrdi da ne vidi nikakve znakove povlačenje ruskih vojnika s granice s Ukrajinom.

"Mi još uvijek nismo vidjeli nikakve dokaze ruskog povlačenja vojnike s područja koja graniče s Ukrajinom", rekao je jedan vojni časnik NATO-a za Reuters.

Rasmussen: Nema stvarnih dokaza da je Rusija povukla snage s ukrajinske granice

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je u srijedu u Sarajevu kako je i dalje veoma zabrinut stanjem u Ukrajini.

On je novinarima kazao kako je rješenje krize u toj zemlji moguće jedino političkim putem, a istodobno je upozorio kako još nema stvarnih dokaza da je Rusija doista povukla svoje postrojbe s granice s Ukrajinom, kako to tvrdi ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Veoma sam zabrinut stanjem u Ukrajini. Nadam se da će predsjednički izbori u nedjelju dati rezultat koji će dovesti do veće političke stabilnosti jer je jedini način rješenja krize politički i diplomatski", kazao je Rasmussen pozivajući sve strane uključene u ukrajinsku krizu na politički dijalog.


Na upit može li NATO potvrditi da su Rusi povukli svoje snage s granice s Ukrajinom odgovorio je niječno.

"Vidjeli smo već treću najavu predsjednika Putina o povlačenju ruskih postrojbi. Svako jutro se budim nadajući se da ću vidjeti stvarno povlačenje, no do sada nismo vidjeli dokaze za to i to je stanje i danas", kazao je Rasmussen.

Dodao je kako NATO nastavlja pozorno motriti na stanje u Ukrajini.

"Bit ću prvi koji će pozdraviti značajno i stvarno povlačenje ruskih postrojbi s granice jer će to biti iznimno važan korak ka deeskalaciji ukrajinske krize", kazao je Rasmussen.

U blizini granice s Ukrajinom Rusija je razmjestila oko 40.000 vojnika, a Putin je zadržao pravo da pošalje vojne snage u zaštitu rusofonog stanovništva ukoliko bude potrebno.

Ruski predsjednik naložio je u ponedjeljak svojim postrojbama koje su se koncem ožujka nagomilale na granici, da se vrate u vojarne, ali ni NATO ni Sjedinjene Države nisu mogli potvrditi to povlačenje. U utorak ujutro rusko ministarstvo obrane je objavilo da su njegove snage u fazi pripreme za odlazak.

NATO i SAD priopćili su ranije s tim u vezi da nije bilo znakova smanjenja broja vojnika ni nakon što je Putin 7. svibnja rekao da su snage povučene s granice.

Putin: Bit će teško surađivati s novim ukrajinskim čelnicima


Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je izjavio da će Rusiji biti teško izgraditi odnose s ukrajinskim čelnicima koji dođu na vlast dok borbe na istoku još traju.

"Bit će nam vrlo teško izgraditi odnose s ljudima koji dođu na vlast, s obzirom da kažnjeničke operacije na jugu i jugoistoku Ukrajine i dalje traju", rekao je Putin, aludirajući na vojne operacije vladinih snaga protiv proruskih separatista.

U nizu izjava koje je Moskva izrekla na račun legitimnosti ukrajinskih predsjedničkih izbora zakazanih za nedjelju, Putin smatra da bi bilo logičnije da Ukrajina održi izbore nakon referenduma o novom ustavu. Ruski dužnosnici upozoravaju da izbori neće biti legitimni bez prestanka neprijateljstava između vladinih snaga i promoskovskih separatista i primjene smjernica za rješavanje krize u toj bivšoj sovjetskoj republici.

"Po mome mišljenju, situacija bi, s pravnog stajališta, bila daleko zakonitija kada bi se prvo održao referendum o svim temeljnim pitanjima, o ustavnom referendum..., a nakon toga predsjednički i parlamentarni izbori na temelju novog ustava", pojasnio je Putin koji se nalazi u posjetu Kini.

Prema njegovim riječima, nisu važni sami izbori već uspostava odnosa sa svim regijama u Ukrajini, kako bi se ljudi osjećali kao građani bez obzira gdje žive.

 

Pročitajte više