Bild traži "kraj ludila" nakon dokumentarca u kojem Varoufakis kaže da Grčka nikad neće vratiti dug

Foto: Hina

NJEMAČKA javna televizija ARD jučer je objavila dokumentarni film o grčkoj dužničkoj krizi u kojem ministar financija Yanis Varoufakis svoju zemlju opisuje kao "najbankrotiraniju" na svijetu i pripovijeda da su europski lideri svjesni da Atena nikad neće vratiti dug.

"Pametni ljudi u Bruxellesu, u Frankfurtu i u Berlinu još su u svibnju 2010. godine znali da Grčka nikad neće vratiti svoje dugove, ali su se ponašali kao da Grčka nije bankrotirala, kao da je riječ samo o problemima s likvidnošću," rekao je Varoufakis. 

"U takvoj poziciji, dati najveći kredit najbankrotiranijoj zemlji svijeta, poput trećerazrednih korumpiranih bankara, predstavlja zločin protiv čovječnosti," rekao je Varoufakis prema njemačkom prijevodu izjava.

Reuters ističe da je nejasno kad je snimljen prilog i da je dokumentarac razbudio strasti u Njemačkoj gdje građani i političari pokazuju sve manje volje da nastave posuđivati novac Grčkoj.

Dnevnik Bild je Varoufakisove izjave objavio na naslovnici i u uredničkom osvrtu pozvao europske vođe da prekinu pružati pomoć Grčkoj.

"Grčka vlada se ponaša kao da svi moraju plesati njezinu pjesmu. Ali mora biti kraj ovom ludilu. Europa se ne smije praviti glupom," piše u komentaru Bilda. 

Pročitajte više