Bildt očekuje pozitivnu odluku o početku pregovora s EU za Srbiju

Foto: Guliver Image/Getty Images

UOČI sastanka Vijeća za vanjske poslove u Luxembourgu, šef švedske diplomacije Carl Bildt izjavio je da se nada kako će Srbija dobiti pozitivnu odluku vezanu uz početak pregovora.

U Luxembourgu počinje sastanak Vijeća za vanjske poslove pod predsjedanjem visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. Na sastanku sudjeluje i naša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić koja će sutra biti prisutna i na sastanku Vijeća za opće poslove. Ovo su zadnji sastanci Vijeća na kojima Hrvatska sudjeluje kao aktivni promatrač. Naime, od 1. srpnja naša zemlja punopravnim članstvom u EU dobiva pravo glasa.

Uoči početka današnjeg sastanka koji okuplja 27 ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije, švedski šef diplomacije Carl Bildt poslao je ohrabrujuću poruku Srbiji rekavši kako se nada da će odluka o datumu početka pregovora s Europskom unijom biti pozitivna. Zabrinut je što neke zemlje traže da se proces proširenja uspori ili zaustavi, no vjeruje da to neće utjecati na konačnu odluku.

"Imamo dugoročnu odgovornost prema zemljama Zapadnog Balkana i važno je da je ispoštujemo. Odnosi se to i na Tursku. Ne donosimo jednodnevne i tjedne odluke već odluke za budućnost", izjavio je Bildt odgovarajući tako i na pitanje što će biti s Turskom čije oživljavanje pregovora blokiraju zemlje poput Njemačke.

No, Bildt je mišljenja da otvaranje zamrznutih pregovora s Turskom kao i početak pregovora sa Srbijom može Europskoj uniji biti samo od koristi. Kad je riječ o odgovornosti prema zemljama Zapadnog Balkana, Bildt smatra kako je ulazak Hrvatske u Europsku uniju pravi primjer koji može odaslati samo pozitivne signale.

"Za tjedan dana poželjet ćemo dobrodošlicu Hrvatskoj kao novoj članici Europske unije, to je vrlo važno i jako dobro za regiju. Stoga moramo slati pozitivne signale kada je riječ o integraciji i pomirenju na tom prostoru. Mislim da je i to vrlo važno", rekao je Bildt.

Pročitajte više