Biljka divovski svinjski korov izaziva teške opekline kože i sljepilo

Foto: Wikipedia

BILJKA latinskog naziva Heracleum mantegazzianum Somm. et Lev., u narodu poznata kao divovski svinjski korov, iznimno je otrovna i fototoksična. U slučaju da je dodirnete, pa taj dio kože kasnije izložite suncu, prijeti vam opasnost od teških opeklina kože. Moguće je i oštećenje vida ako osoba protrlja oči nakon što je dirala taj korov.

Biljka se navodno ovih dana pojavila u Mađarskoj, a u Hrvatskoj je bila zabilježena 2009. godine nakon čega nije bila potvrđena.

"Heracleum mantegazzianum Sommier et Levier vrsta je podrijetlom s Kavkaza i jugozapadne Azije. Smatra se da je kao ukrasna biljka unesena u Veliku Britaniju početkom 19. stoljeća, nakon čega se počela širiti. Danas je zabilježena u različitim državama zapadne, srednje i sjeverne Europe (Velika Britanija, Irska, Belgija, Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Francuska, Finska, Island, Danska, Mađarska, Nizozemska itd.). U Sloveniji je zabilježena u Ljubljani i okolici te Mariboru, gdje je vjerojatno izbjegla iz botaničkog vrta. Nadalje, u Bosni i Hercegovini zabilježena je 2010. godine u okolici Sarajeva te je utvrđeno kako se ovdje nalazi vjerojatno već od 2007. godine. U Hrvatskoj je ova vrsta zabilježena 2009. godine, na jednom nalazištu u Međimurju, na obali rijeke Mure. Međutim, nakon toga ovdje više nije potvrđena", odgovorili su Glasu Slavonije iz Državnog zavoda za zaštitu prirode.

DZZP napominje kako ta biljka negativno utječe na bioraznolikost i okoliš, izaziva ekonomske štete i škodi zdravlju ljudi. 

"U slučaju kontakta s očima može doći do kratkotrajne, ili čak trajne sljepoće! Iz navedenih podataka više je nego očito kako se ova vrsta širi djelovanjem čovjeka koji je namjerno prenosi kao ukrasnu biljku koja se onda nastavlja samostalno širiti", objasnili su iz DZZP-a.

Ističu i kako je strane vrste zakonom zabranjeno saditi u prirodi. Sve podatke o pojavi divovskog svinjskog otrova moguće je dostaviti na www.dzzp.hr, a obrazac za dojavu može se pronaći na mrežnoj stranici www.invazivnevrste.hr.

 

Pročitajte više