Birokratska zona sumraka: Branili mu rad kosilicom jer nema vozačku dozvolu za auto

Foto: Mario Barać/034portal.hr

BIROKRATSKE zavrzlame svakodnevno izluđuju hrvatske građane, a najnoviji slučaj koji ukazuje na besmislenost pojedinih odredbi i propisa dolazi iz Pakraca gdje je 57-godišnjem Bori Pintariću, zaposleniku Gradskog društva Crveni križ Pakrac, odbijen zahtjev za sudjelovanjem na tečaju rada na siguran način s kosilicom - jer nema vozačku dozvolu!

"U Crvenom križu radim desetak godina i naravno da znam raditi s kosilicom s kojom sam radio i godinama ranije, privatno, dok sam živio u Samoboru. Iznenadilo me što mi nisu dali da idem na taj tečaj, a još je čudnije što imam položeno za upravljanje viljuškarom koji samo vozio prije na Staklani. Nije mi bilo svejedno, ali sam si rekao, to je zakon i moram ga poštivati", komentirao je za 034portal cijeli slučaj Boro Pintarić, autolakirer po zanimanju.

"Strašno je to koliko birokracija košta i živaca i vremena, ali i novca"

U rješavanju neočekivane zavrzlame Bori je pomogao ravnatelj pakračkog Crvenog križa, Duško Kliček, koji je ostao začuđen potrebom za posjedovanjem vozačke dozvole budući da se radilo o upravljanju samohodnim kosilicama, kojima se upravlja guranjem, a ne onima kojima se upravlja dok sjedite za upravljačem.

"Kad sam vidio da netko ipak stvarno misli ozbiljno, od inspektora sam zatražio da mi da pismeno obrazloženje gdje to piše u zakonu. To je ustvari onemogućavanje niskokvalificiranim radnicima da dobiju papir za obavljanje najjednostavnijih poslova i ponekad se čini da takve propise pišu činovnici koji nemaju doticaja sa stvarnošću. Lako se moglo dogoditi da zbog takve banalne stvari taj radnik dobije i otkaz", kaže Kliček i dodaje: "Naravno da pismeno obrazloženje nisam dobio i da je inspektor popustio, Boro je prošao obuku i dobio potreban papir, uz inspektorov uvjet da s kosilicom ne smije na cestu".

Kliček kaže kako je ovo samo jedan od primjera birokratskih "bisera", a spomenuo je i slučaj godišnje sigurnosne kontrole kotlovnice u Domu za stare i nemoćne u Marinom Selu gdje su sve stavke ocijenjene pozitivno da bi rješenje u konačnici bilo - negativno. "Strašno je to koliko birokracija košta i živaca i vremena, ali i novca", kaže Kliček.

Pročitajte više