Biskup je morao prijaviti bibinjskog svećenika pedofila: "Zakoni države su iznad kanonskog prava!"

SLUČAJ bibinjskog svećenika don Nedjeljka Ivanova osumnjičenog za pedofiliju koji je šokirao cijelu hrvatsku javnost, dodatno je svojim izjavama skandalizirao zadarski nadbiskup Želimir Puljić koji je o svojim saznanjima izvijestio samo Vatikan. Za mene vrijede samo crkveni zakoni, branio se Puljić.

Puljiću očito više smeta što mediji pišu o pedofiliji u vrijeme korizme nego što se još jedan takav slučaj navodno dogodio pod Crkvenim skutama. Nije prijavio jer tvrdi da ne mora i naglašava da je mirne savijesti.

"Pa nisam ja, čovječe, neki organ ili neka institucija koja surađuje s Udbom. Imam neke diskrecije. Ali ovo sam ja dostavio, policija zna za ovo, što ja smijem i što ne smijem", rekao je Puljić.

"Zakoni države su iznad kanonskog prava"


S Udbom možda ne, ali s policijom ne samo da bi trebao već bi, prema Zakonu, morao surađivati. "Zakoni jedne države su iznad kanonskog prava i njih se svaki državljanin, pa čak i stranac mora pridržavati bez obzira je li svećenik katolički ili pravoslavni, rabin ili pripadnih islamske vjeroispvjesti", objasnio je odvjetnik Branko Šerić.

Civilizacijska tekovina zapadnog svijeta jest da nikakvi zakoni nisu iznad zakona države. "Jer bi se onda u islamskoj vjeroispovjesti mogli pozivati na šerijatsko pravo i kazati 'e mi ćemo lopovu otkinuti ruku'", rekao je Šerić i dodao: "Ako je znao, zašto nije prijavio", pita se odvjetnik Šerić koji smatra da je priča o crkvenim zakonima samo alibi nadbiskupu Puljiću.

Slučaj je pao u zastaru, ako su se zločini dogodili 80-ih godina prošlog stoljeća

Kako doznajemo, policija već provodi istragu o tome, no glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan tek nam je potvrdio. "U sklopu svojih izvida ispitat će se sve okolnosti ovih događaja i sve vezano uz to te će biti dostavljeno Državnom odvjetništvu na njihovu odluku", objasnio je Žodan.

Za bludničenje nad djetetom ili maloljetnikom najveća kazna je do pet godina zatvora, međutim ako se radi samo o zločinima iz 80-ih godina prošlog stoljeća, slučaj je pao u zastaru. Kaznena odgovornost tako će biti izbjegnuta, ali moralna ne smije biti. I onog tko je počinio zločin i onog tko je znao, ali nije učinio ništa.

Pročitajte više