Biskupi: Hrvatska treba ispraviti granične propuste i vratiti područja u Podunavlju, Svetoj Geri, Savudriji, Malostonskom zaljevu i Boki kotarskoj

KOMISIJA Hrvatske biskupske komisije Iustita et pax dala je izjavu 'O dobru mira-plodu pravde' koja progovara o granicama Republike Hrvatske.

Biskupi su u izjavi izrazili "zabrinutost pred ishitrenim potezima javnih vlasti u složenim graničnim pitanjima naše zemlje" naglašavajući kako bi se takva pitanja trebala rješavati isključivo po međunarodnom pravu.

"Naša Komisija izražava svoju duboku zabrinutost za mir, zasnovan na istini, pravdi i međunarodnom pravu ovdje, kod nas, hic et nunc. Hrvatski predstavnici naime prečesto zaboravljaju da je poštivanje teritorijalne cjelovitosti bitan uvjet jednakosti, mira i suradnje među državama", stoji između ostalog u izjavi komisije Iustitia et pax.

Biskupi naglašavaju kako već dva desetljeća pojedini hrvatski predstavnici pristaju da odstupe od prava, od kojih ne odustaje ni jedna država, a to su teritorijalna cjelovitost i nepromjenjivost granica. Ističe se i kako su hrvatske granice postale one granice koje su bile određene u bivšoj državi nakon II. svjetskog rata. Za kopneno područje Hrvatske, te granice su ondašnje, utvrđene granice Socijalističke Republike Hrvatske.

U nastavku svoje izjave Komisija HBK Iustitae et pax nabraja područja u kojima Hrvatska nije do danas ostvarila ta nedvojbena prava svake države, a to izaziva, kako kažu, zabrinutost hrvatskih građana i za pravdu i za mir u ovom dijelu Europe. Pobrojani su Hrvatsko podunavlje, Sveta Gera i Savudrijska vala, Malostonski zaljev i Boka kotorska.

"Ako Hrvatska ne ispravi dosadašnje krupne propuste i pogreške svojih predstavnika glede državnih granica, njezina uzmicanja i šutnje urodit će precedensima nepravde koji će postati opasan primjer za presizanja drugih država na trusnom jugoistoku i istoku našeg kontinenta, presizanja koja mogu izazvati trvenja, sukobe i velike nesreće, usuprot temeljnim vrijednostima istine - u pravednosti i miru - u dobrosusjedstvu", stoji u izjavi Komisije HBK Iustitie et pax kojeg potpisuje predsjednik Vlado Košić.

Pročitajte više