Biskupska komisija žestoko po vlasti: Smanjuju vrijednost Bleiburga da bi brisali pamćenje naroda

KOMISIJA Iustitia et Pax Hrvatske biskupske konferencije žestoko je napala vladajuću koaliciju da želi izbrisati pamćenje hrvatskog naroda.

"Komisija izražava neslaganje s javnim umanjivanjem simboličke vrijednosti Bleiburga kao simbola stradanja hrvatskoga naroda od strane komunističkog terora na kraju II. svjetskog rata i u vrijeme poraća. Takvim se postupcima zbunjuje hrvatska javnost, kao što je to slučaj i kod promjena obilježavanja državnih blagdana, a što ima za cilj brisanje povijesnog pamćenja hrvatskog naroda", piše u priopćenju koje je nakon sjednice potpisao predsjednik Komisije mons. Vlado Košić.

Pozvali vjernike da potpišu "Deklaraciju o zaštiti početka ljudskog života i prava djeteta"

Uz Komisije su zabrinuti i zbog nedavnog poskupljenja energenata, komunalnih pristojbi, a posebno vode, "koja je osnovni uvjet života". "Komisija podsjeća da se u svojim dosadašnjim izjavama zauzimala za besplatni socijalni minimum zbog, s jedne strane neodvojivosti pristupa vodi od osnovnog ljudskog prava na život, a s druge strane upravo zato što Hrvatska pripada krugu zemalja s najbogatijim vodnim zalihama", ističe se u Košićevom priopćenju.

Crkvi se očito ne sviđa niti novi prijedlog Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, po kojem se dopušta zamrzavanje zametaka, pa su dali podršku i pozvali "sve ljude dobre volje", a osobito vjernike u da u dvije naredne nedjelje "izraze svoje opredjeljenje za život potpisivanjem 'Deklaracije o zaštiti početka ljudskoga života i prava djeteta'".

"Komisija je, u svjetlu vrijednosti pravde i socijalnog mira, raspravljala o problemima reforme javne uprave, o zaštiti javnih dobara, kao i vitalnih sektora javnog dijela gospodarstva s posebnim osvrtom na potrebu postizanja vrsnog i stručnog, učinkovitog i kompetitivnog upravljanja državnom upravom i javnim sektorom, te očuvanja prirodnih dobara i mrežnih sustava, na uslugu građana i svih naraštaja. S tim u vezi Komisija najavljuje i skoro objavljivanje izjave koja će se na osobit način baviti temom zaštite javnog interesa i neotuđivosti javnih dobara", zaključuju iz Komisije Iustitia et Pax.

Pročitajte više