Bitka za Semafor: Grafolog se predomislio u Radeljakovu korist, polubrata optužio da nudi nagodbu

Foto: Index

NA OPĆINSKOM sudu u Splitu danas je ponovno započelo suđenje Josipu Dikanu Radeljaku, kojeg Općinsko državno odvjetništvo u Splitu tereti za krivotvorenje ugovora kojim mu njegov polubrat Željan Radman prepušta poslovne udjele u tvrtki te mu tako dodjeljuje dobro uhodan posao u kafiću Semafor i restoranu Pimpinella bez ikakve naknade.

Grafolog se predomislio

Suđenje je sutkinja Tea Budimlić započela ispočetka jer su prošla tri mjeseca od posljednje rasprave. U međuvremenu je obrana pribavila dopunu vještačenja grafologa koji je već vještačio sporne papire iz spora pred Trgovačkim sudom u Splitu te su njegov nalaz i mišljenje bili i podloga za dizanje optužnice. Nakon što je usporedio potpise Radmana i Radeljaka iz 90-ih predomislio se i otklonio mogućnost da je Radeljak potpisao Radmana.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu nije pretjerano zabrinuto takvim obratom, a sličnog je raspoloženja i odvjetnik Željko Gulišija, koji zastupa Radmana. Za krivotvorenje je dovoljno da je Radeljak preinačenu ispravu upotrebio kao pravu, bez detaljiziranja oko samog potpisa.

Branitelj Damir Primorac danas je istaknuo kako će dokazati da je sporazum napravljen suglasno voljom stranaka, tj. Radeljaka i Radmana, a kaže i kako će dokazati kako je potpisnik upravo Radman te da će sve odlučne činjenici biti dokazane pisanim nalazom i mišljenjem vještaka grafologa, kojeg će pozvati na raspravu. 

Leo Radeljak za svjedoka

Primorac je naveo i kako će zvati Lea Radeljaka, sina Josipa Radeljaka, koji bi trebao posvjedočiti kako ga je kontaktirao Radman s prijedlogom da povuče tužbu u jednom sporu, a da će on zauzvrat svojim iskazom ići u njegovu korist jer je svjestan da je nastupila zastara kaznenog progona zbog lažnog prijavljivanja.

Primorac je otišao korak dalje pa je rekao i da će dokazati kako je Radman sklon sličnim postupanjima, a to će se vidjeti kada se pribavi spis parnice u Supetru u kojem je netko od stranaka, a među njima je i Radman, krivotvorio Radeljakov potpis.

Radeljak: Ovdje je stvar vrlo jasna

U to se javio i Radeljak. "Ovdje je stvar vrlo jasna. Već smo ukazali da postoji usko prijateljstvo tužitelja i djelatnika DORH-a, odnosno, gospodina Bajića. Očito je da je nakon novo zaprimljenog vještva pala tvrdnja da bi ja bilo što krivotvorio. Bilo je nekoliko ponuda od strane tužitelja da se ja povučem, a da će on srediti s DORH-om da sve bude u redu, iako meni nije jasno na koji način bi se to moglo napraviti. Cijeli ovaj postupak služi njegovom odugovlačenju kako bi se mene što duže blatilo u javnosti", kazao je Radeljak.

Radman: Nikada nisam vidio taj ugovor

Ponovno je svjedočio Željan Radman.

"Tri su mogućnosti, radi se ili o falsifikatu, odnosno, imitaciji potpisa, moguće je da se potpis skenira, a treće, da je doista riječ o mojem potpisu danom na bjanko papiru tijekom 1990. godine u Rimu, dok sam s Radeljakom bio u dobrim odnosima i dok mi je riješavao pitanje zasnivanja radnog odnosa. Decidirano tvrdim da sporazum nikad nisam vidio, sve do tužbe. Želim istaknuti da sam prema tom sporazumu početkom 2008. godine trebao tvrtku predati okrivljeniku, a nakon toga nisam dobio nikakvu pisanu, ni usmenu obavijest, ni poziv da izvršim tu obavezu", kazao je Radman. 

Branitelj Primorac zatražio je da se izjasni je li na sporazumu njegov potpis jer je na zadnjem ročištu rekao da to ne može biti njegov potpis.

"Kako sam već rekao, ne bi se trebalo raditi o mojem potpisu jer se ja nikada nisam potpisao ispod sadržaja tog sporazuma. Radeljaku sam u više navrata potpisivao bjanko dokumente. Potpis na sporazumu doista liči na moj, na vještaku je da utvrdi je li moj, ali ponavljam da se ja ispod takvog sadržaja sporazuma nikada nisam potpisao", kazao je Radman.

Pročitajte više