Bivšeg zamjenika načelnika Općine Sućuraj tereti se da je nelegalno došao do 7 milijuna kuna!

Foto:  Wikipedia

USKOK je pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv Srđana Kačića Bartulovića bivšeg zamjenika načelnika Općine Sućuraj  i za počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, a sumnjiči ga se za prevaru tešku 7 milijuna kuna. Na službenim stranicama USKOK-a objavljeni su i detalji optužnice.
 
"Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je, kao potpredsjednik Općinskog vijeća, odnosno kao zamjenik načelnika Općine Sućuraj, od 14. srpnja do 10. listopada 2005., u Sućurju, s namjerom osobnog stjecanja prava vlasništva nad nekretninama bez valjane pravne osnove, nakon što je u svoje ime u parničnom postupku 14. srpnja 2005. podnio tužbu protiv tuženika Općine Sućuraj radi utvrđivanja prava vlasništva nad zemljištem u uvali Mlaska, površine 14 445 metara kvadratnih čija je vrijednost najmanje 7.000.000,00 kuna, u kojoj je naveo da je zemljište stekao dosjelošću te je priložio rješenje iz katastra, znajući da je kao posjednik zemljišta upisan tek početkom 2005. godine na manjem dijelu od 6 424 metara kvadratnih na temelju potpisanog ugovora o darivanju s osobom koja nije imala pravo raspolaganja navedenim zemljištem", navodi se na službenim stranicama USKOK-a. 
 
Prema navodima USKOK-a Kačić Bartulović nije izvijestio nikoga u Općini Sućuraj, niti je poduzeo radnje kako bi druga osoba zastupala Općinu Sućuraj, a znajući da je na zemljištu izgrađen auto-kamp s tri zgrade ukupne površine 521,46 metara kvadratnih, a koje od Općine Sućuraj potražuje trgovačko društvo Sućuraj, te da se radi o atraktivnom građevinskom zemljištu uz more te je, kako bi ostvario svoju nakanu, nakon što je Općinski sud u Starom Gradu dostavio tužbu radi odgovora koja je u Općini Sućuraj zaprimljena 16. kolovoza 2005., kao zamjenik načelnika, iskoristio njegovu odsutnost i bez njegovog znanja, s ciljem onemogućavanja odgovora, uzeo tužbu s pozivom zbog čega tužena Općina Sućuraj nije uložila odgovor na tužbu.

"Potom je nadležni sud, nakon što je zaprimio uredno potpisanu dostavnicu, zbog ogluhe 20. rujna 2005. donio presudu kojom je u cijelosti prihvaćen njegov tužbeni zahtjev i utvrđeno je da je tužitelj vlasnik navedenih nekretnina i da je ovlašten izvršiti uknjižbu nad njima. Nadalje, navedena presuda Općini Sućuraj dostavljena je 30. rujna 2005. a okrivljenik je, kao zamjenik načelnika, iskoristio njegovu odsutnost i ponovno bez njegova znanja, s ciljem da onemogući ulaganje žalbe, neovlašteno uzeo presudu zbog čega nije uložena žalba te je presuda 18. listopada 2005. postala pravomoćna. Na temelju pravomoćne presude okrivljenik je 10. studenoga 2005. podnio prijedlog za uknjižbu i ostvario uknjižbu prava vlasništva nad navedenim nekretninama. Na opisani način okrivljenik je pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje 7.000.000,00 kuna a za koji iznos su oštećene Općina Sućuraj i Republika Hrvatska", zaključuje se u obavijesti USKOK-a.
 
 

Pročitajte više